Studijski posjet ukrajinske delegacije Uredu za udruge

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu projekta "Potpora provedbi Nacionalne strategije civilnog društva" i studijskog putovanja u Mađarsku i Hrvatsku, 28. i 29. travnja 2016. posjetila je ukrajinska delegacija.

Ukrajinsku delegaciju činili su predstavnici ukrajinskih organizacija civilnoga društva, predstavnici OSCE-a, te predstavnici tijela javne vlasti poput Ministarstva pravosuđa, Ministarstva mladih i sporta, Kabineta ministara, i drugi.

Svrha ovog studijskog posjeta, u organizaciji OSCE-a Ukrajina, te u suradnji s kabinetom predsjednika Ukrajine, bila je steći međunarodno iskustvo u uspostavi institucionalnih mehanizama za provedbu Nacionalne strategije civilnog društva koja je upravo po prvi put usvojena u Ukrajini, i koja je u dobroj mjeri temeljena na hrvatskoj Strategiji, te razmijeniti znanja o uspostavljanju učinkovitih mehanizama suradnje između države i civilnog društva u provedbi Strategije.

Budući da je inkluzivni konzultativni proces izrade Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva 2012. – 2016. u Hrvatskoj primjer dobre prakse, posebno zbog činjenice da je na izradi Strategije zajednički aktivno sudjelovalo preko šezdeset predstavnika organizacija civilnoga društva, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, tijela državne uprave, akademske zajednice i poslovnog sektora, dok je preko tisuću osoba dalo svoj doprinos konačnom sadržaju Strategije kroz javne rasprave, ukrajinska delegacija željela je čuti iskustva i učiti iz hrvatskog primjera izrade Strategije.

28. travnja 2016. prisustvovali su javnoj raspravi o prioritetima Nacionalne strategije za razvoj civilnoga društva za razdoblje 2017. – 2021. Cilj rasprave bio je dobiti povratnu informaciju što većeg broja organizacija civilnoga društva o prioritetima i izazovima razvoja civilnoga društva u novom petogodišnjem razdoblju, uz osvrt na provedbu aktualne Nacionalne strategije. 
Javne rasprave koje su održane u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci predstavljaju početak procesa izrade nove Nacionalne strategije koji će se nastaviti dodatnim tematskim raspravama tijekom 2016. godine.
 
Posjet Hrvatskoj i Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske nastavljen je idući dan, 29. travnja 2016., sastancima s predstavnicima organizacija civilnoga društva iz Hrvatske aktivnih u izradi Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva 2012. - 2016.
Delegacija se u prostoru Ureda za udruge sastala sa sljedećim predstavnicima OCD-a: Tonijem Vidanom - Zelena akcija, Karlom Kraljem - Mreža mladih Hrvatske, Katarinom Pavić - Clubture, Ivanom Kordić - Volonterski centar Zagreb, te Lidijom Pavić Rogošić – ODRAZ, Održivi razvoj zajednice.
Uz prezentacije, moderaciju, te logističku podršku Vesne Lendić Kasalo, Stele Fišer Marković i Darije Marić iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, s prisutnima se razgovaralo o ulozi OCD-a u koordinaciji, programiranju i praćenju provedbe Strategije, te su se razmjenjivala iskustva o mehanizmima i načinima suradnje s državnim tijelima u stvaranju i provedbi Strategije. Razmjena mišljenja bila je vrlo sadržajna, uz obostranu zainteresiranost i brojna pitanja.

Predstavnici ukrajinske delegacije susreli su se i s predstavnicama Centra izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.
 
Ovo je još jedna u nizu međunarodnih suradnji koje je Ured za udruge ostvario kroz svoje djelovanje čime se potvrđuje kako je važno razmijeniti iskustva i nastaviti dobrim primjerom graditi odnose suradnje civilnoga društva i države, ali i povezivati domaće organizacije civilnoga društva s onima iz Europe. Osobito zato jer je jedno od tematskih područja aktualne Strategije Djelovanje i daljnji razvoj civilnog društva u međunarodnom kontekstu, a neupitno je kako nastavak započetih aktivnosti treba nastaviti i unutar mjera Strategije 2017.-2021.

Pisane vijesti