U Zagrebu održana konferencija „Uloga udruga u društveno-ekonomskom rastu i demokratskom razvoju“ i otvoreni Dani otvorenih vrata udruga

Dane otvorenih vrata udruga 2016. na konferenciji „Uloga udruga u društveno-ekonomskom rastu i demokratskom razvoju“ otvorio je potpredsjednik Vlade, gospodin Božo Petrov.
 

Gospodin Petrov je naglasio kako djelovanje udruga ne samo da doprinosi društvenom i ekonomskom razvoju u kontekstu brojnih usluga koje udruge pružaju u situacijama kada to država ne stiže dovoljno brzo i fleksibilno, već one doprinose demokratskom razvoju  osiguravajući transparentnost, javnost i otvorenost pri donošenju, provedbi i vrednovanju javnih politika. Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Ureda za udruge, navela je kako će Ured za udruge nastaviti djelovati na osiguravanju uvjeta za partnerski dijalog Vlade i organizacija civilnoga društva kao i razvoja civilnoga društva općenito.
 
Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici organizacija civilnoga društva i javne vlasti, uz goste predavače iz Slovenije i Francuske, a raspravljale su se teme aktualne za razvoj civilnoga društva čime se široj javnosti omogućio uvid u primjere pozitivne prakse djelovanja udruga.
 
Na raspravi o prioritetima Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2017. do 2021. istaknuta je važnost inkluzivnosti procesa donošenja Nacionalne strategije, temeljenog na evaluaciji učinaka još uvijek aktualne Nacionalne strategije 2012.-2016.
 
U raspravi o novim modelima financiranja programa i projekata organizacija civilnog društva predstavljena su iskustva u korištenju različitih modela financiranja, poglavito grupnog financiranja (engl. crowdfunding), društvenog poduzetništva, privlačenja privatnog profitnog sektora u filantropske aktivnosti te mogućnostima koje se otvaraju osnivanjem prve etične banke u Hrvatskoj.
 
U poslijepodnevnom dijelu se raspravljalo o djelovanju organizacija civilnoga društva u međunarodnom kontekstu i njihovom utjecaju na kreiranje i provedbu politika te praksi hrvatskih sudova u vezi s ostvarivanjem prava na slobodno udruživanje.
 
Udrugama Ambidekster klubu i Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima dodijeljene su nagrade „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“ koju je organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatska udruga za odnose s javnošću, u suradnji s Hrvatskom mrežom volonterskih centara. Nagrađenim udrugama osigurat će se stručna podrška savjetnika mentora za odnose s javnošću te studenata odnosa s javnošću u osmišljavanju medijskih i komunikacijskih planova te troškovi izrade promotivnih materijala i oglašavanja programa udruga usmjerenih promociji volonterstva kod mladih.
 
Na Konferenciji je najavljena „Šetnja kroz povijest udruživanja u Zagrebu“ koja se održava 24. svibnja 2016. godine kako bi se približila bogata povijest djelovanja udruga u Zagrebu, a koje su značajno doprinijele društveno ekonomskom razvoju, s naglaskom na razdoblje druge polovice 19 stoljeća i prve polovice 20. stoljeća.
 
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske već tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga koje se ove godine održavaju od 23. do 25. svibnja 2016. godine. Kako bi građanima približile svoje programe i aktivnosti, udruge širom Hrvatske organiziraju  brojne kreativne radionice, predavanja, predstave, akcije te na inovativne načine predstavljaju svoje društveno korisne projekte i programe, ali i mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe.
Svi građani koji posjete udruge tijekom Dana otvorenih vrata moći će preuzeti i ispuniti „putovnicu“ u koje unose svoje dojmove te će najaktivniji posjetitelji osvojiti prigodne nagrade. Program Dana otvorenih vrata udruga 2016., te raspored aktivnosti udruga iz cijele Hrvatske dostupan je na www.udruge.hr te na www.udruge.gov.hr
 
 

Pisane vijesti