Održana javna rasprava „Partnerstvo za otvorenu Hrvatsku“

U srijedu, 31. svibnja u Hrvatskom novinarskom društvu održana je javna rasprava "Partnerstvo za otvorenu Hrvatsku". 
 

Cilj javne rasprave bio je upoznati širu javnost s međunarodnim kontekstom inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, ocijeniti dosadašnji napredak Republike Hrvatske u provedbi inicijative te raspraviti smjernice za ključne mjere i aktivnosti u novom Akcijskom planu za razdoblje 2017. – 2019. godine.

Na početku javne rasprave sudionicima su se pozdravnim govorima obratili Karlo Ressler, savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Jasna Vaniček Fila, osobna savjetnica predsjednika Hrvatskoga sabora i Vito Turšić, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske.  
 
Potom je Jack Mahoney, programski voditelj u Jedinici podrške globalne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast predstavio nove strateške ciljeve Partnerstva za otvorenu vlast te predstavio neke od aktualnosti na razini inicijative: Parišku deklaraciju i nastojanja da se Partnerstvo za otvorenu vlast poveže s UN-ovim Ciljevima održivog razvoja. Također, najavio je osnivanje nove zaklade Partnerstva za otvorenu vlast koja bi, između ostalog, služila i za financijsku podršku državama članicama u provedbi određenih mjera.
 
U travnju je navršeno 5 godina otkako je Vlada Republike Hrvatske usvojila Akcijski plan za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2012. – 2013., te se tako i aktivno uključila u provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast. Također, krajem veljače je navršeno 5 godina otkako je po prvi puta konstituiran Savjet inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast kroz čiji sastav i djelovanje se osigurava kontinuiran dijalog državnih tijela, organizacija civilnog društva, predstavnika regionalne i lokalne samouprave, poslovnog sektora i medija o unaprjeđenju standarda otvorenosti i transparentnosti tijela javne vlasti u Republici Hrvatskoj.
 
Stoga su na panelu „Partnerstvo za otvorenu vlast u Hrvatskoj: Što je učinjeno do sada?” predstavnici civilnog društva i poslovnog sektora – Ivan Koprić, zamjenik predsjednice Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast i predsjednik Instituta za javnu upravu, Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije, Jelena Berković, izvršna direktorica Gonga i Siniša Gavrilov iz Omega Softwarea dali svoj osvrt na dosadašnju provedbu inicijative u RH, gdje je generalni zaključak bio da su postignuti značajni uspjesi, no da su ostala i neka neriješena pitanja na koja bi Partnerstvo trebalo odgovoriti u narednom razdoblju.

Trenutno je u izradi Nacrt Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2017. – 2019. godine, odnosno treći po redu akcijski plan kojim se Republika Hrvatska obvezuje na provođenje aktivnosti koje doprinose povećanju otvorenosti i transparentnosti, suzbijanju korupcije, podizanju učinkovitosti javne uprave te unapređenju javnih usluga korištenjem modernih tehnologija. Kroz provedbu prva dva akcijska plana učinjeni su znatni napori i ostvaren napredak, posebice u području prava na pristup informacijama, savjetovanja sa zainteresiranom javnošću te unapređenju usluga za građane uspostavom sustava e-Građani koji je i međunarodno prepoznat te mu je 2015. godine na Globalnom samitu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast dodijeljena nagrada za najbolji europski projekt u području unapređenja javnih usluga.  
 
O tome što se planira provoditi kroz novi akcijski plan, prvenstveno u području otvaranja podataka, antikorupcije, fiskalne transparentnosti, te savjetovanja sa zainteresiranom javnošću na panelu su govorili Jagoda Botički, pomoćnica ministra uprave, Ivan Crnčec, pomoćnik ministra pravosuđa, Anamarija Musa, Povjerenica za informiranje, Ivana Jakir Bajo, pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka te Vesna Lendić Kasalo, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge. Naglašeno je da još traju usuglašavanja oko točnih formulacija mjera te je za pojedina područja akcijskog plana potrebno odraditi i dodatne sastanke, no da se očekuje kako će u drugoj polovici lipnja biti pripremljen nacrt akcijskog plana i provedeno javno savjetovanje o njemu. 

Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast