​Održan 5. Globalni summit Partnerstva za otvorenu vlast

Od 17.-19. srpnja 2018. u Tbilisiju u Gruziji održanje 5. Globalni summit Partnerstva za otvorenu vlast a otvorio ga je glavni izvršni direktor Partnerstva  - Sanjay Pradhan, koji je naglasio kako su demokracija, ljudska prava i građanski prostor napadnuti kao nikada prije, pozivajući se na izvješća Freedom Housea i Civicusa. Također, naglasio je da je povjerenje u vlade na najnižoj razini, mjereno Edelmanovim barometrom. "Otrovni val ksenofobije, nacionalistički populizam i autoritarizam brišu svijet. Suočeni smo sa sličnim izazovima u POV-u, čak i nakon što su Mađarska, Tanzanija i Turska izašli, a Azerbajdžan je suspendiran. Unatoč ovim izazovima, POV predstavlja put nade u budućnosti jer u mnogim zemljama POV-a posvećeni reformatori otvaraju vladu građanima na područjima gdje se vlade zatvaraju drugdje. Na ovom Summitu, kada se naše partnerstvo približilo stotinama nacionalnih i lokalnih vlada i tisućama organizacija civilnoga društva, imamo priliku i imperativ pokazati alternativu - svjetliji put za svijet s više nade. Put koji po prvi puta stavlja građane u srce vlade, koji omogućuje građanima da oblikuju politike koje utječu na njihove živote.", istaknuo je.
Na Summitu je, među ukupno 78 zemalja iz cijeloga svijeta, 20 lokalnih vlada i tisućama predstavnika civilnoga društva, sudjelovao i velik broj visokih dužnosnika EU zemalja, ali i zemalja regije.
 
Predstavnici Ureda za udruge na Summitu su, kao kontakt točka Partnerstva za otvorenu vlast, sudjelovali na sastancima Upravljačkog odbora na operativnoj i na ministarskoj razini, te u konferenciji Kontakt točaka gdje su prezentirali svoju praksu i sudjelovali u raspravi vezano za Transparentnost financiranja programa i projekata organizacija civilnoga društva - Mjeru 5. nacrta Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Također, zajedno s kolegama iz Rumunjske i Slovačke te Estonije sudjelovali su i u organizaciji i provedbi izrazito dobro posjećene radionice "Uključivanje građana u donošenje odluka" na kojoj su prezentirali iskustva vezana uz sustav „eSavjetovanja“.
 
Parlament Gruzije, dan uoči Globalnog summita, održao je Dan otvorenog parlamenta na kojem je sudjelovalo više od 200 delegata iz 24 zemlje i 12 parlamenata.Na Danu otvorenog parlamenta kao predstavnici Republike Hrvatske sudjelovali su predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Saša Đujić i članica Izvršnog odbora Ljubica Maksimčuk, tajnik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju - gospodin Milovan Petković te Nataša Novaković i Aleksandra Jozić-Ileković iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.  Sudionici Dana otvorenog parlamenta su raspravljali o ključnim pitanjima parlamentarne otvorenosti, uključujući parlamentarnu reformu i inovativne tehnologije. Predsjednik gruzijskog parlamenta, g. Irakli Kobakhidze otvorio je konferenciju i naglasio važnost parlamentarne otvorenosti za demokratski razvoj u kojem se bilježe postignuća Gruzije u uspostavljanju načela otvorenih parlamenata.Sudionici su razgovarali o zakonodavnoj transparentnosti i odgovornosti, kao i o sudjelovanju javnosti u parlamentarnoj aktivnosti, a predstavnici različitih parlamenata govorili su o svom nacionalnom iskustvu, uspjehu i izazovima.

Tijekom Plenarnog zasjedanja Summita raspravljala su se otvorena pitanja kao što su globalna antikorupcija, uloga multilateralnih institucija u pružanju podrške reformama otvorenih vlada, otvoreni podaci, inovacije u javnim službama, iniciranje i razrađivanje participativnog proračuna i dr. Plenarnoj sjednici nazočili su Giorgi Margvelashvili, predsjednik Gruzije, Mamuka Bakhtadze, premijer Gruzije, Irakli Kobakhidze, predsjednik Skupštine Gruzije, kao i premijeri i predsjednici ostalih država sudionica.

Summit se kroz brojne radionice i diskusije također bavio i sljedećim temama: unaprjeđivanje transparentnosti proračuna za razvoj, objavljivanje i ponovno korištenje otvorenih podataka, otvorene inovacije u vladi, sudjelovanje građana i drugo, a potvrđeni su i najnoviji članovi Partnerstva: Ekvador, Senegal, Maroko, Portugal i Kirgistan, te po prvi puta i članovi s lokalnih razina/autonomne zajednice: Nariño (Kolumbija), Iași (Rumunjska), država Kaduna (Nigerija), Južni Cotabato (Filipini)  i Baskija (Španjolska).

Budući da predsjedanje Gruzije završava nakon Summita u Tbilisiju, Kanada se sprema preuzeti palicu kao predsjedatelj Upravljačkog odbora Partnerstva. Vlada Kanade se tom prilikom dodatno obavezala kako će unaprijediti inicijative za jačanje inkluzije, feminizma i sudjelovanja zemalja u POV-u. Ujedno je najavljen i 6. Globalni Summit koji će se 2019. godine održati u Kanadi. Upravljački odbor je također jednoglasno potvrdio Argentinu kao supredsjedatelja POV-a, počevši od 1. listopada 2018. Argentina će poticati inicijative usmjerene na građansko sudjelovanje, transparentnost, rodne teme i uključenost.

Ovom prigodom izrađena je i publikacija "The Skeptic's Guide to Open Government" i može se preuzeti ovdje: https://www.opengovpartnership.org/resources/skeptics-guide-open-government. Publikacija nudi odgovore na pitanja zašto je uopće otvaranje vlada važno i koje koristi vlade i građani mogu imati od toga, na koji način uklučivanje građana vodi ka boljim javnim uslugama, ali i odgovore na druga važna pitanja.

Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast