Ured za udruge organizirao rasprave o strateškom okviru za razvoj civilnoga društva u okviru konferencije „Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran“

U Šibeniku se od 23. do 25. listopada 2019. u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva održavala konferencija „Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran“. 

Riječ je o konferenciji na kojoj je više od 300 sudionika promišljalo novu nacionalnu strategiju poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva te mogućnosti financiranja organizacija civilnog društva (OCD) iz EU izvora. U okviru Konferencije organizirana je i izobrazba o postupcima javne nabave i sukobu interesa po Zakonu o javnoj nabavi i izobrazba o utjecaju civilnog društva u digitalnom dobu.

Svečano otvorenje započelo je uvodnim pozdravima ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Marka Pavića, ravnateljice Ureda za udruge Vlade RH, Helene Beus, predsjednika Upravnog odbora, Dražena Vikić- Topića te upraviteljice Nacionalne zaklade, Cvjetane Plavša-Matić.

U okviru radnog dijela Konferencije, predstavnici Ureda za udruge moderirali su raspravu o novom strateškom okviru za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva.
Sudionici rasprave tako su imali prilike sudjelovati u raspravama na teme ključnih područja koje su sadržane u nacrtu Nacionalne strategije: institucionalni okvir za potporu razvoju civilnoga društva, civilno društvo i sudionička demokracija, osnaživanje uloge organizacija civilnoga društva za društveno-ekonomski razvoj, djelovanje i razvoj civilnoga društva u međunarodnom kontekstu.
Doprinos sudionika bit će uvažen u daljnjem procesu kreiranja nacionalne strategije, pri čemu je u narednom razdoblju planirana tematska sjednica Savjeta za razvoj civilnoga društva, sastanci i fokus grupe s nositeljima i sunositeljima mjera i aktivnosti, javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću (e-savjetovanje i javna rasprava), kao i konačna službena očitovanja nositelja i sunositelja mjera.

Pisane vijesti