Zahvala za sudjelovanje u Upravnom odboru inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast

U listopadu 2019. godine završio je drugi mandat Republike Hrvatske u inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast.

Tom prigodom Ured za udruge je od inicijative primio poklon zahvalnosti za svoj dugogodišnji doprinos upravljanju inicijativom.
 
Premda više ne upravlja inicijativom, kao članica globalne inicijative od njenog početka, Republika Hrvatska će i dalje će podržavati načela transparentnosti, borbu protiv korupcije, korištenje prednosti suvremene tehnologije kako bi tijela javne vlasti postala učinkovitija i odgovornija na svim razinama, kao i stvaranje preduvjeta za učinkovitije i inovativnije pružanje javnih usluga i upravljanje javnim resursima.
 
Kroz sudjelovanje u ovoj inicijativi ostvareni su brojni značajni rezultati s izravnim koristima za građane, a to prije svega uključuje projekt e-Građani, koji je osigurao sve veći broj e-usluga građanima. Na Globalnom samitu partnerstva za otvorenu vladu 2015. u Mexico Cityju, u području „otvorena vlada za poboljšanje javnih usluga“, projekt e-Građani osvojio je nagradu za najbolji europski projekt i međunarodno je prepoznat kao uspješan alat za poboljšanje dostupnosti javnih usluga.
 
Također, kao izravni rezultat Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Hrvatskoj, postignut je značajan napredak u području savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Naime, internetske konzultacije u 2015. godini su dodatno ojačane razvojem sustava internetskih savjetovanja - jedinstvenog rješenja za javne konzultacije, koje građanima omogućuju da izravno komentiraju predloženi tekst te promiču visoku transparentnost u savjetovanjima s građanima.
 
Iako više nije dio Upravnog odbora, Republika Hrvatska će nastaviti raditi na daljnjem unapređivanju otvorene vlade tijekom sljedećeg ciklusa akcijskih planova i nastaviti svoju ulogu u inicijativi s primjerima dobre prakse.
 
S obzirom da je Hrvatska tijekom godina stvorila sustav podrške i suradnje s civilnim društvom, koji je već prepoznat u široj regiji, a koji se može koristiti kao dobar primjer za učenje drugih zemalja, Hrvatska će i kroz ovu inicijativu i dalje pružati podršku i stručnost u tom području zemljama koje žele učiti iz naših iskustava i znanja.

Upravni odbor se, uz prigodni poklon, Republici Hrvatskoj zahvalio i pismom zahvale, na što je uzvraćeno povratnim pismo zahvale sa željom za nastavkom suradnje i u budućnosti.


Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast