Vlada ulaže 150 milijuna kuna za popularizaciju STEM-a

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla potpisani ugovori temeljem 3. Odluke o financiranju ugovora za Poziv "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a", za koji je osigurano 150 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda

Povodom dovršetka još jednog dijela procesa ugovaranja projekata iz Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske 29. lipnja 2021. godine organizirao je svečanu dodjelu ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Projekti koji su ugovoreni temeljem treće Odluke o financiranju vrijedni su više od 44 milijuna kuna, a sufinanciraju se iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.

Potpisnike ugovora uvodno su pozdravili predstavnici tijela u Sustavu upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2014.-2020.  

Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva je istaknuo: „Vjerujem u nove projekte koji će biti oslonac budućnosti, te se nadam da će oni odvesti Hrvatsku naprijed, ono što je ključno za to jest promoviranje i zagovaranje znanosti.“.

Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskog sabora, Marko Pavić, izjavio je: „Projekt donosi sve više partnerskih suradnji sa znanstvenim institucijama poput npr. FER-a, a posebno bih volio istaknuti da nikada nije više sredstava utrošeno za popularizaciju STEM-a.“.

Gospodin Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije rekao je kako se nada popularizaciji STEM-a, posebno kod mladih, odnosno studenata s ciljem iskoraka države i ostanka mladih u Republici Hrvatskoj.

Ravnateljica Ureda za udruge, Helena Beus, je pojasnila kako je za Poziv osigurano 150 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Dodala je: „Danas dodjeljujemo 20 ugovora ukupne vrijednosti 44.582.868,65 kuna. Cilj je jačati kapacitete organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a i većoj vidljivosti rezultata znanstvenih istraživanja. Organizacije civilnoga društva pružaju usluge za koje država nema resurse uz manje troškove, jednaku kvalitetu, uključivanje volontera i doprinos razvoju socijalnog kapitala. Ured za udruge će i u narednom razdoblju nastojati doprinijeti jačanju kapaciteta organizacija civilnoga društva kako bi ono nastavilo aktivno doprinositi dobrom upravljanju.“.

U nastavku svečanosti, dodijeljeni su ugovori prisutnim predstavnicima organizacija civilnoga društva.

Pisane vijesti