Više od 20 milijuna kuna za projekte organizacija civilnoga društva u području STEM-a te razvoja lokalne zajednice

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu potpisani su ugovori o provedbi projekata za Pozive „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“  i „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice"

Povodom dovršetka dijela procesa ugovaranja projekata iz dvaju Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava: „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ i „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske 30. prosinca 2021. godine organizirao je svečanu dodjelu ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Projekti koji su ugovoreni vrijedni su više od 20 milijuna kuna, a sufinanciraju se iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.

Potpisnike ugovora uvodno su pozdravili saborski zastupnik i predsjednik Odbora za regionalni razvoj i EU fondove, Marko Pavić, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Dragan Jelić, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Helena Beus te predstavnici tijela u Sustavu upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2014.-2020.  
Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva je naglasio kako je ovo najveće ulaganje u djecu i mlade u STEM području do sada te ujedno istaknuo važnost djelovanja organizacija civilnoga društva u potresom pogođenim područjima čiji projekti će doprinijeti obnovi društva.

Ravnateljica Ureda za udruge, Helena Beus, je pojasnila kako je za Poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ osigurano 150 milijuna kuna, a za Poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“ 120 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Naglasila je da projekti koji su danas ugovoreni doprinose izgradnji kapaciteta organizacija civilnoga društva za suočavanje s kriznim situacijama, ali i organiziranje aktivnosti kojima se građanima osiguravaju usluge od općeg interesa prilagođene novonastaloj situaciji.

Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike rekao je kako se ulaganjima iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za financijsko razdoblje 2014. – 2020. ističe važnost i potreba uključivanja civilnog sektora za koje je do sada ugovoreno skoro 556 milijuna kuna u okviru 374 ugovora unutar prioritetne osi 4. Dobro upravljanje, dok je u okviru cijelog Operativnog programa ugovore potpisalo 1775 organizacija civilnoga društva. Dodao je kako će i u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. organizacije civilnoga društva imati značajnu ulogu u korištenju financijskih sredstava.

Marko Pavić, zastupnik Hrvatskog sabora, naglasio je važnost doprinosa organizacija civilnoga društva u ova dva područja, posebice u STEM području gdje se razvijaju ključne kompetencije za tržište rada te  izrazio podršku i zaželio korisnicima uspješnu provedbu ugovorenih projekata.

Popis ugovorenih projekata:
Poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“:
1.            „Aviation SysTEM“ – Udruga AvioRadar
2.            „STEM - Budućnost za 5“ – Savez društava Naša djeca Hrvatske.
3.            „Ucimo kroz igru“ – Igra znanja - udruga za digitalnu edukaciju i igru.
4.            „Radna Akcija: STEM (raSTEM)“ – Astronomsko društvo Višnjan
5.            „Pokretni STEM“ – OTVORENA RAČUNALNA RADIONICA "SVI SMO PROTIV“.
6.            „darZa sySTEM - STEMiziraj se!“ – Udruga za robotiku, inovativnost i kreativnost "ROBOTIC"
7.            „STEMiziraj se i educiraj“ – Zajednica tehničke kulture Daruvar
8.            „FROM ZERO TO STEM HERO“ – MEĐIMURSKI INFORMATIČKI KLUB
9.            „BIOPLAnet“ – Institut poduzetničkog obrazovanja i inovacija
Poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“:
10.         „Jačajmo kapacitete OCD-a kako bi doprinijeli zbrinjavanju ranjivih skupina“ – Nezavisni dragovoljci hrvatski Zagreb
11.         „Potreban razvoj“ – Nogometni klub "Velebit" Gračac
12.         "Aktiviraj se, razvijaj se“ – Novljanske mažoretkinje
13.         „Zaigraj znanje - jačanje kapaciteta lokalne zajednice“ – Hrvatska udruga izrađivača videoigara
14.         „ZAJEDNO ZA PETRINJU“ – Hrvatsko pjevačko društvo "Slavulj" Petrinja
15.         „Za bolju Petrinju“ – Ogranak Matice hrvatske u Petrinji
16.         „Snažno kroz krizu“ – Sloboda i jednakost


 

Pisane vijesti