​U okviru CERV-a organiziramo panel raspravu „Suzbijanje širenja lažnih informacija“

Panel rasprava "Suzbijanje širenja lažnih informacija" održat će se u sklopu Godišnje konferencije o ljudskim pravima u Novinarskom domu 27. travnja 2022. od 12:00 do 13:30 sati.

Ured za udruge, kao Nacionalna kontakt točka programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti, u suradnji s Kućom ljudskih prava Zagreb suorganizira panel raspravu „Suzbijanje širenja lažnih informacija“, koja se u okviru Godišnje konferencije o ljudskim pravima održava u Novinarskom domu 27. travnja 2022. od 12:00 do 13:30 sati.
 
U svijetu preplavljenom golemom količinom informacija iz različitih izvora, polarizirajuće poruke i neprovjerene i lažne vijesti brzo se šire društvenim medijima i često ometaju pristup pravovremenim, relevantnim i točnim informacijama. Dok klasični mediji gube utjecaj na kreiranje stavova javnosti i usmjeravanje društvenih procesa, lažne informacije postaju sve veći izazov za javnu komunikaciju i demokratske procese. U situacijama visokog rizika poput pandemije, elementarnih katastrofa ili političkih sukoba lažne i neprovjerene vijesti mogu i izravno ugroziti zdravlje i živote. Sve je izraženija potreba za pravnom regulacijom širenja dezinformacija, poput Zakona o digitalnim uslugama (DSA) Europske unije, ali i medijskim i informacijskim opismenjavanjem. Ovim pitanjima bavit će se panel rasprava „Suzbijanje širenja lažnih informacija“, koja će razmatrati kako i zbog čega se pojavljuju dezinformacije; tko im je najviše podložan i kako se možemo zaštititi od utjecaja lažnih vijesti te kako stvoriti uravnotežen sustav u kojem regulacije neće potaknuti cenzuru slobodnih medija i ugroziti prava građana EU-a. O ovim temama govorit će Stanislav Bender, voditelj Odjela za nadzor i analizu medijskih sadržaja u Agenciji za elektroničke medije, Dražen Hoffmann, zamjenik izvršne direktorice Gonga te izv.prof.dr.sc. Viktorija Car i dr.sc. Milica Vučković s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Panel će moderirati novinarka Ana Krolo Molnar.
 
Godišnja konferencija o ljudskim pravima u organizaciji Kuće ljudskih prava Zagreb održava se od 27. travnja do 29. travnja 2022. godine. Prvi dan konferencije održat će se UŽIVO u srijedu, 27. travnja 2022. u Novinarskom domu s početkom u 10:00 sati. Konferencija će se prenositi uživo na društvenim mrežama Kuće ljudskih prava: https://www.facebook.com/kucaljudskihprava i putem Zoom linka.
 
Na konferenciji će biti predstavljen godišnji izvještaj „Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja u 2021. godini“, koji donosi pregled najvažnijih problema, izazova i otvorenih pitanja koji su u prošloj godini negativno utjecala na zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj.
U sklopu prvog dana, održat će se i panel “Osvrt i razgovor o stanju ljudskih prava i vladavini prava u Hrvatskoj”, u kojem će sudjelovati Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica, Đurđica Klancir, novinarka, Ivan Blažević, zaklada Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost te Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb, uz moderaciju novinarke Ane Krolo Molnar.
 
Drugi dan konferencije održat će se online, u četvrtak, 28. travnja od 11 do 15 sati, kroz dvije panel rasprave na temu ljudskih prava u ratom pogođenoj Ukrajini, a treći, posljednji dan konferencije održat će se u petak 29. travnja, uživo u Kući ljudskih prava Zagreb (Selska cesta 112c), s početkom u 11:00. Uz aktivnosti uživo, bit će dostupan video prijenos kojima možete pratiti panel “Socio-ekonomska prava u Hrvatskoj i borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti”. 

Program čitave konferencije i detaljnije informacije o svim govornicima dostupne su ovdje.
 
Pozivamo vas da svoje ili sudjelovanje predstavnika/ce vaše organizacije prijavite na e-mail adresu: kontakt@kucaljudskihprava.hr ili da se registrirate ovdje, kako biste primili poveznicu i upute za sudjelovanje na konferenciji.

foto: (c) Europska unija, 2020.

Pisane vijesti | Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV)