Održana mrežna edukacija povodom Tjedna otvorene vlasti

U sklopu Pilot projekta "ASOC – Prekogranična suradnja Interreg Italija – Hrvatska", za sudionike projekta, odnosno za učenike i učenice 4 srednje škole iz Hrvatske, održana je mrežna edukacija, kojom je ujedno obilježen i Tjedan otvorene vlasti 2022 (OpenGovWeek). 

Škole odabrane za sudjelovanje u Pilot projektu „ASOC – Prekogranična suradnja Interreg Italija – Hrvatska“ koji se provodi u školskoj godini 2021./2022. sudjeluju u provedbi interdisciplinarnog obrazovnog programa namijenjenog svim vrstama srednjih škola na području osam županija uključenih u Interreg program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, usmjeren građanskom praćenju javnih financija upotrebom javno dostupnih podataka te informacijskih i komunikacijskih tehnologija.
 
Riječ je o eksperimentalnom projektu kojemu je glavni cilj uključiti hrvatske i talijanske srednje škole u praćenje projekata odabranih u okviru Interreg programa prekogranične suradnje. Pilot projektom povezani su parovi talijanskih i hrvatskih škola koji pod vodstvom nastavnika/ca prate isti projekt odabran u okviru Interreg programa prekogranične suradnje, a svoje će istraživanje projekta predstaviti kroz kreativni završni rad.

Temeljem Javnog poziva za iskaz interesa i prijedloga Povjerenstva za odabir prijava odabrane su škole iz Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke, Istarske i Zadarske županije, čiji će učenici i učenice imati priliku pobliže upoznati kohezijsku politiku s posebnim fokusom na funkcioniranje Interreg programa prekogranične suradnje i s njim povezanim projektima.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije treću su godinu za redom suradnici u provedbi ovog projekta, odnosno obrazovnog programa, s ciljem promicanja sudjelovanja učenika u praćenju ulaganja u okviru kohezijske politike Europske unije korištenjem javnih otvorenih podataka. Projekt svojim aktivnostima promovira i doprinosi građanskom praćenju javnih financija upotrebom javno dostupnih podataka te informacijskih i komunikacijskih tehnologija te podizanju kulture aktivnog građanstva, čime se preklapa s glavnim ciljevima i vrijednostima inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast. Suradnja s inicijativom također čini sastavni dio talijanskog projekta "A Scuola di OpenCoesione" („At the School of OpenCohesion“) na kojem se temelji hrvatski projekt.

U sklopu Projekta 20. svibnja 2022. održana je mrežna edukacija edukacija za učenike srednjih škola, odnosno sudionike Pilot projekta, kojom je ujedno i obilježen Tjedan otvorene vlasti 2022. u sklopu kojeg se potiče građane na uključenje u kreiranje politika koje utječu na njihov život, kroz javne rasprave, mrežne edukacije, javno objavljivanje novih podataka i raznih događaja na kojima sudjeluju građani, predstavnici civilnoga društva i predstavnici vlasti.
 
Glavni cilj mrežne edukacije bio je predstaviti ciljeve i vrijednosti globalne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast te važnost aktivnog uključivanja mladih i građana u njenu provedbu. Gošće predavačice bile su Darija Marić iz Ureda za udruge Vlade RH, Nikolina Matić iz Ureda za zakonodavstvo Vlade RH na temu platforme e-Savjetovanja te Sanja Pavić iz udruge Gong na temu platforme Popravi.to.
 
Snimka mrežne edukacije objavljena je i dostupna na You Tube-u: https://www.youtube.com/watch?v=FJlojksoShE


Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast