Potpisan Okvirni sporazum za drugi Švicarski doprinos između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 18. listopada 2022. svečano je potpisan Okvirni sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Švicarskog saveznog vijeća o provedbi drugog Švicarskog doprinosa u odabranim državama članicama Europske unije s ciljem smanjenja ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije.

Ovim je Okvirnim sporazumom osigurano 45,7 milijuna švicarskih franaka za nastavak aktivnosti koje doprinose ekonomskoj i socijalnoj koheziji u Hrvatskoj. Sredstva su namijenjena za financiranje programa i projekata u područjima istraživanja i inovacija u poslovnom i znanstvenom sektoru (8 milijuna švicarskih franaka), vodoopskrbe i odvodnje (23 milijuna švicarskih franaka), zdravstvene i socijalne zaštite (5.5 milijuna švicarskih franaka) te civilnog društva (7,62 milijuna švicarskih franaka), a u kojima će biti ostvarena bilateralna suradnja sa Švicarskom kroz partnersku razmjenu znanja i iskustva u navedenim područjima.

U sklopu ovog događaja prikazan je film o Švicarsko-hrvatskom programu suradnje 2014. - 2024. te je održan panel s predstavnicima korisničkih institucija na kojem su predstavljeni dosadašnji rezultati u okviru prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje te ujedno kratko prezentirana područja ulaganja koja će se financirati u sklopu drugog Švicarskog doprinosa.

Na događaju su sudjelovali Veleposlanik Švicarskog Veleposlanstva Nj.E. Urs Hammer, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, visoki predstavnici Švicarske Konfederacije te ostali važni uzvanici. U svojem govoru ministrica Tramišak istaknula je kako će se projekti provoditi do 2029. godine te da će se, između ostalog, uz pomoć Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske doseći upravo do onih organizacija koje najviše doprinose jačanju civilnoga društva kroz prijenos iskustva partnerskih organizacija iz Švicarske.

Ovim događajem je ujedno obilježeno i 30 godina diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije te su svi sudionici i javnost pozvani na razgledavanje izložbe projekata financiranih u okviru prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje koja će se održati u razdoblju od 23.-27. listopada 2022. u parku Zrinjevcu u Zagrebu.
 
 
 

Pisane vijesti | Švicarsko-hrvatski program suradnje