Mrežnom edukacijom obilježen Tjedan otvorene vlasti

U suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, 08. svibnja 2023. održana je mrežna edukacija povodom međunarodnog Tjedna otvorene vlasti (OpenGovWeek) koji se ove godine obilježavao u razdoblju od 08. do 12. svibnja 2023.

Webinar je održan kao jedna od aktivnosti Projekta ASOC – Prekogranična suradnja Interreg Italija – Hrvatska kojim se promiče sudjelovanje učenika u praćenju ulaganja koja se provode putem kohezijske politike EU-a korištenjem javnih otvorenih podataka s ciljem poticanja građana i mladih na uključivanje u stvaranje politika koje utječu na svakodnevni život. 
 
Glavni cilj mrežne edukacije za učenike srednjih škola odnosno sudionike Projekta bio je pružanje informacija o ciljevima i vrijednostima globalne Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast te važnosti i potrebi aktivnog uključivanja mladih i građana u njenu provedbu.
 
Škole koje sudjeluju u ASOC Interreg projektu 2022/2023:​
  1. Primorsko-goranska županija: Prva riječka hrvatska gimnazija
  2. Splitsko-dalmatinska županija: Komercijalno-trgovačka škola Split
  3. Karlovačka županija: Srednja škola Duga Resa
  4. Zadarska županija: Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar
  5. Dubrovačko-neretvanska županija: Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen
  6. Primorsko-goranska županija: Građevinska tehnička škola Rijeka
  7. Splitsko-dalmatinska županija: Privatna srednja škola Aspalathos
  8. Karlovačka županija: Prirodoslovna škola Karlovac. 
 
Projekt ASOC – Prekogranična suradnja Interreg Italija – Hrvatska uvelike se oslanja na ASOC projekte koji se su provodili proteklih godina, no osim što svi imaju za cilj poticanje kulture aktivnog građanstva i podizanje svijesti učenika srednjih škola o kohezijskoj politici ovim se Projektom naglasak stavlja na način funkcioniranja programa prekogranične suradnje i s njim povezanim projektima. Stoga je glavni cilj Projekta uključiti hrvatske i talijanske srednje škole u praćenje projekata odabranih u okviru Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska.
 
Projekt ASOC – Prekogranična suradnja Interreg Italija – Hrvatska je projekt koji provedbenim aktivnostima prati inovativan interdisciplinarni program namijenjen svim vrstama srednjih škola na području osam županija uključenih u Interreg program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska usmjeren građanskom praćenju javnih financija upotrebom javno dostupnih podataka te informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Projekt objedinjuje građanski odgoj, usvajanje digitalnih statističkih vještina i podatkovno novinarstvo te raznolike kompetencije kao što su razvoj kritičkog mišljenja, rješavanje problema, rad u skupinama kao i interpersonalne i komunikacijske vještine koje su sastavni dio kurikuluma.
 
Snimku edukacije možete pogledati na linku: Mrežna edukacija-Tjedan otvorene vlasti.


Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast