Predstavnici Ureda za udruge bili na studijskom putovanju u Švicarskoj

Unutar 2.švicarskog doprinosa programa Civilno društvo hrvatska delegacija posjetila Švicarsku

Predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ureda za udruge te udruga koje su  članice Upravljačkog odbora 2.švicarskog doprinosa programa Civilno društvo posjetili su od 16. do 20. rujna 2024. Švicarsku. Riječ je o studijskom putovanju organiziranom kako bi se prenijela znanja i dobre prakse o radu švicarskog civilnog društva, te  njegovoj suradnji  s  javnom upravom. Također, i za upoznavanje s radom švicarskog političkog sustava izravne demokracije, te participatornim načinima donošenja odluka u razvijenom sustavu lokalnih i područnih samouprava (primjerice samo općina u Švicarskoj je preko 2000), načinima financiranja civilnog društva, certificiranja i još mnogo toga.

Švicarska ima razvijeno civilno društvo, te preko 1,8 milijuna građana volontira, što je  uvriježeni način doprinosa društvenom kapitalu zajednice. Hrvatska je delegacija imala priliku susresti predstavnike udruga najrazličitijih profila i upoznati se s njihovim radom počevši od Inicijative za inkluzivnu Švicarsku Association — Initiative pour l'inclusion , preko primjera podizanja svijesti o ciljevima održivog razvoja  Platforme Agende 2030 Switzerland  do knjižnice grada i kantona Fribourga koja aktivno sudjeluje u programima integracije migranata - LivrEchange |. Ova knjižnica uz impresivnu zbirku knjiga na 265 jezika, organizira učenje francuskog i njemačkog jezika, a detaljnije se možete uputiti u letku  knjižnice na hrvatskom jeziku na poveznici ovdje. Posebno je zanimljiv bio posjet dvorcu Burgdorf i njegovom muzeju koji vodi udruga, Schloss Burgdorf   gdje je 70-godišnja volonterka umirovljenica  Brigitte Loosli  delegaciji prenijela svoja iskustva rada s djecom posjetiteljima dvorca i uređivanjem zavičajne zbirke, te zbirke koju su svojim donacijama proširivali građani grada Burgdorfa i okolice.

Primjer dobre prakse  certificiranja oznakom kvalitete za neprofitne organizacije delegacija je dobila  od  Zaklade ZEWO,  a o ulozi volonterstva u Švicarskoj  od BENEVOL   krovne  udruga za volonterske organizacije.  U sklopu studijskog posjeta delegacija je imala prilike saznati o načinima suradnje grada Berna i organizacija civilnog društva, te potpore građanskim inicijativama, baš kao i o uključivanju, informiranju i mobiliziranju različitih društvenih skupina.
Studijski posjet je organiziran u suradnji sa Nacionalnom koordinacijskom jedinicom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Agencijom za razvoj i suradnju iz Švicarske i Ureda za Švicarski doprinos Švicarskog veleposlanstva, kao podloga za  pripremu natječaja za novi Švicarsko-hrvatski program suradnje,2. švicarski doprinos, program Civilno društvo.

Pisane vijesti