Svečana dodjela ESF ugovora organizacijama civilnoga društva, 30. prosinca 2021., od 13:00 sati

Povodom dovršetka dijela procesa ugovaranja projekata iz dvaju Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava: „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ i „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske 30. prosinca 2021. godine organizira svečanu dodjelu ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Događanje će se održati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb), s početkom u 13 sati.

Prvim Pozivom ukupne vrijednosti 150 milijuna kuna se želi jačati kapacitete organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a. Specifično, Poziv je usmjeren unaprjeđenju kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a; suradnje organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visoko-obrazovnih institucija u području popularizacije STEM-a te povećanju broj aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji, s naglaskom na djeci i mladima.
Drugim Pozivom ukupne vrijednosti 120 milijuna kuna se želi osigurati razvoj civilnoga društva u Republici Hrvatskoj koji osigurava ujednačen regionalni društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj Republike Hrvatske. Specifično, Pozivom se nastoji jačati kapacitete OCD-a aktivnih u lokalnim zajednicama za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima te za neposredan rad na područjima koja se financiraju kroz Europski socijalni fond (zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje, dobro upravljanje) na lokalnoj razini, ali i unaprijediti kapacitete organizacija civilnoga društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama.

Projekti koji se ugovaraju vrijedni su gotovo 25 milijuna kuna, dok je u okviru oba Poziva već dodijeljeno gotovo 140 milijuna kuna (od čega je više od 10,5 milijuna kuna namijenjeno provedbi projekata u područjima pogođenim razornim potresom 29. prosinca 2020. godine). Svi projekti sufinanciraju se iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.

Potpisnike ugovora će uvodno pozdraviti predstavnici Posredničkih tijela (Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva) i Upravljačkog tijela za provedbu Europskog socijalnog fonda (Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike).

Najave