Edukacija o primjeni Kodeksa financiranja u Zagrebačkoj županiji

 
Ured za udruge je u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, 9. i 10. studenog 2010. u Zagrebačkoj županiji  održao dvodnevni seminar o primjeni Kodeksa pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga za davatelje financijskih potpora projektima i programima organizacija civilnoga društva iz javnih izvora na lokalnoj razini, što je nakon seminara održanih u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Splitu bila peta regionalna edukacija službenika tijela lokalne i područne samouprave.


Tijekom dva dana sudionici seminara upoznali su se sa financiranjem programa i projekata organizacija civilnoga društva iz javnih izvora, postojećom praksom financiranja programa i projekata udruga na regionalnoj i lokalnoj razini, prioritetima za financiranje i raspisivanje javnih natječaja i poziva, natječajnom dokumentacijom, sklapanjem ugovora o financiranju itd.

Na seminaru je sudjelovalo dvadesetak službenika iz Zagrebačke županije, odnosno iz gradova i općina koje se nalaze na njezinom području. Sudionici seminara bili su složni u ocjeni da je primjena Kodeksa nužna zbog transparentnosti rada, kvalitete programa i aktivnosti koje financiramo te svrsishodnijeg trošenja proračunskih sredstava – novaca poreznih obveznika, da se na taj način uvodi red u financiranje organizacija civilnoga društva, ali i da se poboljšava i unapređuje rad službenika na lokalnim razinama. Poštivanje Kodeksa doprinosi i smanjivanju koruptivnih rizika i doprinosi odgovornom ponašanju kod trošenja proračunskih sredstava.

Prilikom otvaranja seminara dr.sc. Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske istaknuo je da udruge danas u svakoj lokalnoj zajednici daju dodanu vrijednost jer okupljaju veliki broj volontera, utječu na jačanje povjerenja, solidarnosti i pripadnosti društvu, nadodavši kako je u Republici Hrvatskoj registrirano oko 42.000, a u Zagrebačkoj županiji oko 2.400 udruga.

Rudolf Vujević, zamjenik župana Zagrebačke županije rekao je da na području županije postoji veliki broj udruga koje bi povezivanjem kroz kvalitetne projekte mogle aplicirati i povući financijska sredstva iz fondova EU podsjetivši kako županija veliku pažnju posvećuje udrugama civilnog društva te tradicionalno svake godine organizira Dan udruga.

Seminaru je prisustvovao i Tomislav Matoc, načelnik Odjela u Sektoru za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa koji je u uvodnom djelu govorio o preventivnim i represivnim načinima sprječavanja nepravilnosti u radu s udrugama, posebno kada je riječ o raspodjeli financijskih sredstava.

 


Pisane vijesti