EGSO publikacija o glavnim izazovima civilnoga društva u EU

Slika /slike/Future evolution CS in EU.jpg
Objavljena je publikacija koja pruža analizu glavnih izazova s kojima se susreće civilno društvo u Europi, trendova i pokretača promjena i budućih planova za boljitak odnosa između kreatora politika na nacionalnoj i europskoj razini i organizacija civilnoga društva. 

Istraživanje prezentirano u publikaciji The future evolution of civil society in the European Union by 2030, autora Tine Divjak i Gorana Forbicia, razvijeno je s ciljem istraživanja što očekuje europske organizacija civilnoga društva do 2030. godine, koji su glavni izazovi i kako se mogu riješiti. Istraživanje obuhvaća i organizacije civilnoga društva iz Hrvatske.

Na temelju desk istraživanja nedavnih analiza i studija, niza intervjua s predstavnicima akademske zajednice, europskim i nacionalnim organizacijama civilnoga društva i članovima EGSO-a, identificiraju se glavni društveni trendovi koji najviše utječu na europske organizacije civilnoga društva: demografske promjene, ekonomska kriza, digitalizacija, populizam i smanjivanje građanskog prostora odnosno građanske slobode. Pregled je popraćen strategijama koje se preporučuju za organizacije civilnoga društva te europske i nacionalne javne vlasti.

Istraživanje je naručio Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) i Europska mreža nacionalnih organizacija civilnog društva (ENNA), a publikaciju na engleskom jeziku moguće je preuzeti ovdje

 



Pisane vijesti | Europski gospodarski i socijalni odbor