EU potiče filantrope na donacije za istraživanja

Europski forum o filantropiji i financiranju istraživanja" (European Forum on Philanthropy and Research Funding) inicijativa je Europskog fundacijskog centra, uz potporu Europske Komisije. Forum je 4. prosinca 2007. pokrenut u cilju podupiranja donacija filantropa za financiranje istraživanja u Europi, posredstvom razmjena znanja i dobre prakse, razvoja suradnje na području financiranja istraživanja, kao i stvaranja poticajnog okruženja za djelovanje zaklada i privatnih filantropskih inicijativa. Forum će u prvoj će fazi biti pokrenut na razdoblje od tri godine, a bavit će se razmatranjem pitanja kao što su politika financiranja istraživanja u postojećim donatorskim organizacijama, kao i pravnih, fiskalnih, regulatornih, etičkih te pitanja upravljanja. Pokretanje Foruma tek je jedna u nizu inicijativa Komisije, uz inicijativu studije provedivosti Europskog statuta za zaklade koji bi služio u svojstvu alata zakladama pri provođenju njihovih aktivnosti, s ciljem omogućavanja udruživanja privatnih financijskih resursa diljem Europe za javno dobro, posebice na području istraživanja.
Prema tvrdnjama stručnjaka, podrška koju istraživanja u Europi dobivaju od filantropa iznosi manje od tri posto ukupnih ulaganja u istraživanja. U SAD-u, usporedbe radi, ta brojka varira između četiri i pet posto.
Forum će biti otvoren za sve europske zaklade i sudionike istraživanja. Članovi upravljačkog odbora Foruma odabrani su iz dviju udruga, iz Europskog fundacijskog centra (European Foundation Centre, EFC) i Europskog udruženja sveučilišta (European University Association, EUA).
 
Za više informacija o Europskom forumu o filantropiji i financiranju istraživanja kontaktirajte:
Gerard Salole,
Chief Executive, European Foundation Centre (EFC)
tel.: +32 2 512 8938; email: efc@efc.be,
ili saznajte više na internetskim stranicama Foruma. Detaljnije informacije o inicijativama Europske komisije na području filantropske potpore istraživanjima možete pronaći ovdje.


Pisane vijesti