Međunarodni donatorski okrugli stol „Perspektive financiranja razvoja civilnoga društva u Hrvatskoj“

Okrugli stol  „Perspektive financiranja razvoja civilnoga društva u Hrvatskoj“ održan je 11. veljače 2008. u Zagrebu, hotel Westin. Okrugli stol organizirao je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom DECIM inicijative koju su zajednički pokrenule Svjetska Banka i Europska komisija.  
 
 
 
Svojom nazočnošću događanje je uveličala potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, gđa Jadranka Kosor. Svečano otvorivši skup, istaknula je kako je Vlada RH snažno opredijeljena graditi partnerski odnos s organizacijama civilnoga društva, u prilog čemu svjedoči i 45 milijuna eura dodijeljenih projektima i programima udruga u 2006. iz državnog proračuna i iz dijela prihoda od  igara na sreću, što i u europskim razmjerima predstavlja značajan iznos potpora civilnome društvu. Vlada za cilj ima stvarati uvjete za razvoj takve zajednice u kojoj građani i organizacije civilnoga društva djeluju u sinergiji s dionicima ostalih sektora, i to aktivno, ravnopravno i odgovorno, u skladu s načelima održivog razvoja, djelovanja za opće dobro gradeći društvo jednakih prilika za sve i svakoga. U tom smislu, zaključno je naglasila potpredsjednica Kosor, uspjeh i postignuća  Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okuženja za razvoj civilnoga društva ovise o spremnosti svih dionika da u svom području djelovanja doprinesu maksimalnim naporima u postizanju i provedbi zajedničkih vrijednosti na kojima se Strategija temelji.   
 
David Hudson, zamjenik šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj podsjetio je da je jedna od preuzetih obveza Hrvatske i provedba kopenhaških kriterija među kojima su, između ostalog, također i poticanje i razvoj civilnog društva. U tom smislu je predstojeće razdoblje ključno za RH. Nadalje, istaknuto je da je Europska unija najveći inozemni donator za potporu razvoja civilnoga društva u Hrvatskoj, najavivši značajne potpore koje će biti na raspolaganju unutar IPA programa za poticanje dijaloga domaćih i inozemnih organizacija civilnoga društva.

Voditelj ureda Svjetske banke u Hrvatskoj, g. Andras Horvai, naglasio je  važnost izgradnje dinamičnog civilnog društva koje podrazumijeva pokretanje građanskih snaga, aktivizam i istinsku angažiranost, jer jedino takvo društvo jamči transparentnost rada državnih institucija.
      
Cilj ovog Okruglog stola bio je potaknuti raspravu o mogućnostima postizanja djelotvorne sinergije među predstavnicima donatorske zajednice, javnim i privatnim pružateljima financijskih potpora koji podupiru razvoj civilnoga društva u Hrvatskoj. Organizacija ovoga skupa na tragu je procesa reformi započetih Nacionalnom strategijom stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva za razdoblje 2006. – 2011. i Operativnim provedbenim planom, koje je Vlada Republike Hrvatske usvojila u srpnju 2006., odnosno u veljači 2007. Nadalje, Okrugli stol nastavlja se na nedavno poduzete vrijedne napore unutar inicijative DECIM (Program razmjene, koordinacije i informiranja među donatorima),  koja predstavlja dobrovoljni donatorski koordinacijski proces kojime se neformalno povezuju privatni i javni dionici koji raspolažu financijskim sredstvima, i/ili ekspertizom te analitičkim kapacitetima, te aktivno potpomažu razvoju civilnoga društva u regiji, radeći s organizacijama civilnoga društva i/ili tijelima javnog sektora na ovome području.
 
 
     
 
Slijedom postignuća Četvrtog međunarodnog DECIM sastanka održanog u Cavtatu u rujnu 2007., Ured za udruge Vlade RH  namjerava započeti redovite konzultativne sastanke s ključnim javnim i privatnim dionicima čije interesno područje jest doprinositi održivosti pružanja potpore razvoju civilnoga društva u Hrvatskoj.
 
 
Program skupa možete preuzeti ovdje.


Pisane vijesti