Obilježavanje Svjetskog dana humanosti – 19. kolovoza

Svake godine 19. kolovoza međunarodna humanitarna zajednica predvođena Uredom Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA) obilježava Svjetski dan humanosti u znak sjećanja na humanitarce koji su izgubili svoje živote služeći druge, slaveći humanitarni rad širom svijeta. Obilježavanjem ovog dana povećava se svijest o nužnosti pomaganja onima u potrebi, ali i odaje  počast onima koji pomažu.

Humanitarne organizacije i agencije trude se pružiti potporu za oko 54 milijuna ljudi u 26 zemalja. Međunarodne organizacije za pružanje pomoći imaju potrebe za pružanje pomoći vrijedne više od 17 milijardi dolara, najviše do sad. Kako bi se ukazalo na svjetska krizna žarišta i povećala svijest građana o rastućim potrebama i akcijama koje je potrebno poduzeti da bi se zaustavile daljnje patnje ugroženih ljudi, ove godine pokrenuta je kampanja "Svijet treba više humanitarnih heroja". Kampanjom se ističe rad humanitaraca, te se njome potiče građane na iskazivanje njihove solidarnosti i na upoznavanje s ovim područjem ljudskog djelovanja.

Kao dio ovogodišnjih aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana humanosti uspostavljena je globalna online zajednica, platforma "Glasnici humanosti", putem koje građani mogu podijeliti svoja humanitarna iskustva s drugima, te učiti iz iskustava drugih. Također, građane se poziva da se uključe u rad humanitarnih organizacija, "pokrenu akciju i stvore razliku u svijetu u kojem živimo".
 
Više informacija o platformi i mogućnostima sudjelovanja u kampanji može se naći na poveznici http://worldhumanitarianday.org

 



Pisane vijesti