Održan 6. Globalni summit Partnerstva za otvorenu vlast

  • Slika /slike/IMG_7919.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U glavnom gradu Kanade - Ottawi od 29. do 31. svibnja 2019. godine održan je 6. Globalni summit Partnerstva za otvorenu vlast kojem je Vlada Kanade bila domaćin.

Summit je okupio 79 zemalja i 20 lokalnih vlada članica inicijative Partnerstva za otvorenu vlast koji su se okupili s ciljem dijeljenja znanja i zajedničkog stvaranja rješenja za otvorenije i transparentnije vlade širom svijeta. Među više od 2000 sudionika iz nacionalnih, lokalnih i regionalnih vlasti, predstavnika organizacija civilnoga društva, akademske zajednice i mnogih drugih sudionika iz cijeloga svijeta bila je zastupljena i Republika Hrvatska.

Predstavnici Ureda za udruge na Summitu su, kao kontakt točka Partnerstva za otvorenu vlast, sudjelovali na sastancima Upravljačkog odbora na operativnoj i na ministarskoj razini, te na konferenciji Kontakt točaka inicijative Partnerstva za otvorenu vlast. Uz predstavnike Ureda za udruge, na Summitu je sudjelovala i Veleposlanica Republike Hrvatske u Kanadi. Ovo je ujedno bio i posljednji sastanak Upravnog odbora za Republiku Hrvatsku budući da nakon naša dva uzastopna mandata, u listopadu 2019. godine, nastupa pauza i članice se rotiraju u Upravljačkom odboru.
Vlada Kanade, domaćin Summita, od 1. listopada 2018. godine vodi predsjedanje inicijativom Partnerstvo za otvorenu vlast tijekom čega se obvezala raditi na prioritetima otvorene vlade.

Tijekom Summita, kojeg je između ostalih, otvorio i premijer Kanade Justin Trudeau, sudjelujući u diskusiji tijekom ceremonije otvaranja Summita, posebno su naglašavane teme sudjelovanja, uključivosti i ostvarivanja utjecaja, što su ujedno i prioriteti Kanade tijekom njihovog predsjedanja inicijativom.

Više informacija o programu Summita, govornicima i raznolikim panelima možete potražiti ovdje: https://ogpsummit.org/en/summit-program/agenda/.

Ovom prigodom izrađena je, i u formi publikacije objavljena, prva sveobuhvatna procjenu stanja otvorene vlasti. Globalno izvješće Partnerstva za otvorenu vlast daje temeljit pregled napretka koji su ostvarile zemlje članice Partnerstva za otvorenu vlast u prvih osam godina partnerstva i možete ga potražiti ovdje.

Također je izdana i publikacija "Do we trust democracy? A future agenda for Europe" u kojoj 28 autora iz svih zemalja članica Europske unije iznose svoje ideje kako očuvati zdravlje demokracije u Europi. Publikacija se može se preuzeti ovdje.

Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast