Održan drugi seminar za davatelje financijskih potpora organizacijama civilnoga društva na regionalnoj i lokalnoj razini

Ured za udruge prošlog je tjedna u Gradu Zagrebu održao dvodnevni Seminar za davatelje financijskih potpora projektima i programima organizacija civilnoga društva iz javnih izvora na lokalnoj razini o primjeni Kodeksa pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga. Na seminaru je sudjelovalo 25 službenika Grada Zagreba iz šest gradskih ureda koji zasada imaju ustrojen program za dodjelu financijske potpore organizacijama civilnoga društva. Tako je, nakon seminara u Rijeci, održanog u svibnju ove godine za jedinice lokalne i područne samouprave na području Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije, Ured za udruge u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva nastavio ciklus edukacija o primjeni Kodeksa na lokalnoj i regionalnoj razini.

Naime, podaci prikupljeni putem izvješća o financiranju organizacija civilnoga društva iz javnih izvora unazad dvije godine pokazali su značajne razlike u procedurama dodjele financijskih sredstava među pojedinim jedinicama lokalne i područne samouprave, a u velikom dijelu i značajna odstupanja od procedura propisanih Kodeksom. Sve to ukazalo je na potrebu izrade Priručnika o primjeni Kodeksa pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga, kojeg su Ured za udruge i Nacionalna zaklada zajednički izradili u listopadu 2009. godine. Osim predstavljanja Priručnika i upoznavanja službenika s načelima dodjele financijskih potpora organizacijama civilnoga društva koja propisuje Kodeks, svrha seminara bila je također započeti koordinaciju te kvalitetniju komunikaciju davatelja financijskih potpora i na lokalnoj, odnosno, regionalnoj razini.
 
Ciklus edukacija nastavlja se idućega tjedna kada Ured za udruge i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva spomenuti seminar održavaju u Osijeku, za jedinice područne i lokalne samouprave na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, te u Splitu, za jedinice područne i lokalne samouprave na području Splitsko-dalmatinske županije.


Pisane vijesti