Održan okrugli stol o provedbi Akcijskog plana Strategije suzbijanja korupcije

Okrugli stol Prvih godinu dana provedbe Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije – Postignuća i izazovi, u zajedničkoj organizaciji Ureda za udruge, Ministarstva pravosuđa, GONG-a i Transparency International Hrvatske, održan je u ponedjeljak, 29. lipnja 2009. Cilj skupa bio je raspraviti glavna postignuća i izazove u provedbi Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije, na temelju iskustava u prvoj godini provedbe ovog dokumenta. S obzirom da je suradnja s civilnim društvom jedno od temeljnih načela i ciljeva Strategije suzbijanja korupcije, okrugli stol poslužio je kao prigoda za otvorenu raspravu između državnih institucija i organizacija civilnog društva na temu provedbe antikorupcijskih mjera.

O izazovima i postignućima u provedbi Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije uvodno su u svojim izlaganjima govorili prof. dr. sc. Ivan Šimonović, ministar pravosuđa RH, dr.sc. Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, dr.sc. Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade RH, g. Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency Internationala Hrvatska te gđa. Sandra Pernar, predsjednica GONG-a, dok je moderator skupa bio g. Nikola Kristić, član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.
 
Ministar Šimonović je, kao najvažnija postignuća u provedbi Akcijskog plana iz Strategije suzbijanja korupcije u posljednjih godinu dana, istaknuo novi Zakon o kaznenom postupku kojim je iz temelja izmijenjen kazneni postupak, izmjene Kaznenog zakona koje se odnose na prošireno oduzimanje imovinske koristi, donošenje izmjena i dopuna Zakona o javnoj nabavi koji je sad potpuno usklađen s europskim zakonodavstvom, novi Zakon o koncesijama i Zakon o javno-privatnom partnerstvu, Zakon o osobnom identifikacijskom broju.
 
Cjelovitu bilješku s Okruglog stola preuzmite ovdje.


Pisane vijesti