Održan zadnji sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora Europske unije i Hrvatske

Na zadnjem 13. sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora Europske unije i Republike Hrvatske pri Europskom gospodarsko-socijalnom odboru, održanom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova 18. lipnja, ravnatelj Vladinog Ureda za udruge Igor Vidačak održao je izlaganje o modelima suradnje države i civilnog društva u Hrvatskoj. Na sastanku su uz članove Odbora sudjelovali pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren te pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava Marko Krištof.

Ravnatelj Vidačak je tom prigodom naglasio da je aktivno civilno društvo itekako zaslužno za učinkovito provođenje reformi tijekom procesa pristupanja Europskoj uniji zadnjih godina, ali i je i preduvjet za održivost i nepovratnost započetih reformi u važnim područjima društveno-gospodarskog života zemlje. Stoga su potrebne dugoročne strategije za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, ali i javnog sektora, daljnje ulaganje u razvoj struktura za dijalog i suradnju, unaprjeđenje mehanizama za održivo financiranje te poboljšanje prakse sudjelovanja civilnog društva u oblikovanju javnih politika.
 
Zajednički savjetodavni odbor djeluje od 2007. godine. Odborom su u završnoj fazi supredsjedali Ana Milićević Pezelj i Christoph Lechner, a članovi su predstavnici Europskog gospodarsko-socijalnog odbora i predstavnici poslodavaca, sindikata te organizacija civilnog društva iz Hrvatske.
 
Nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji Odbor prestaje s radom, a Hrvatsku će  u Europskom gospodarsko-socijalnom odboru predstavljati 9 izabranih članova iz redova poslodavaca, sindikata i civilnog društva.
 
Bilješka sa 13.sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora EU i Hrvatske


Pisane vijesti