Održana konferencija “Uloga civilnoga društva u procesu pristupanja Europskoj uniji”

Konferencija “Uloga civilnoga društva u procesu pristupanja Europskoj uniji” održana je 24. i 25. studenoga 2008., u hotelu Panorama u Zagrebu, u organizaciji  Platforme europskih udruga koje djeluju na području socijalne politike (Socijalna platforma), u suradnji s Uredom za udruge Vlade RH.

Socijalna platforma, najveći europski savez udruga koje djeluju na području socijalne politike, organizirala je studijski posjet Hrvatskoj, uz konferenciju pod nazivom “Uloga civilnoga društva u procesu pristupanja Europskoj uniji“. Deset europskih mreža udruga, aktivnih na različitim područjima socijalne politike, okupilo se s ciljem rasprave s predstavnicima hrvatskih organizacija civilnoga društva na temu sudjelovanja civilnoga sektora u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, te socijalne dimenzije cijeloga procesa, sve kako bi se postiglo podrobnije razumijevanje socijalne stvarnosti i civilnoga dijaloga u Hrvatskoj, te kako bi se potakla suradnja između hrvatskih udruga i europskih mreža. Kroz prošlih pet godina Socijalna platforma organizirala je susrete s udrugama iz novih zemalja članica te zemalja u pristupanju. Ova okupljanja imaju četiri cilja: ojačati suradnju između europskih krovnih organizacija, osigurati temelj za buduću suradnju s udrugama iz pojedine zemlje, razmjenjivati iskustva te potpomagati razvoj lokalnih i nacionalnih udruga.
 
Sudionicima konferencije uvodno se obratio predsjednik Socijalne platforme Conny Reuter, istaknuvši važnost uloge organizacija civilnoga društva u stvaranju europskog projekta 50-ih godina prošlog stoljeća te izgradnje njegove socijalne dimenzije, kao i u novijim primjerima izrade anti-diskriminacijskog paketa te Povelje o temeljnim pravima u okviru Lisabonskog ugovora. Predstojnik Ureda za udruge, dr. sc. Igor Vidačak, istaknuo je važnost razmjene iskustava između članova Socijalne platforme i hrvatskih udruga, napose u svjetlu pregovora RH za članstvo u EU. Istaknuo je ulogu Ureda za udruge, koji djeluje s ciljem osiguravanja pravnog, financijskog i institucionalnog okvira stvaranja kvalitetnog okruženja za razvoj aktivnog civilnog društva. Istaknuo je potrebu osnaživanja mehanizma savjetovanja između udruga i tijela državne uprave, najavivši skoro pokretanje programa regionalne tehničke pomoći „Civil Society facility“, koji se na određeni način već provodi kroz razne studijske posjete organizacija civilnoga društva.
 
Lidija Pavić - Rogošić, supredsjedateljica Zajedničkog savjetodavnog odbora RH i EU pri EGSO-u, predstavila je institucionalni okvir za suradnju države i civilnog sektora te ocjenu trenutnog stanja suradnje. Naglasila je da međusektorsko partnerstvo postoji, te da je osjetan napredak u suradnji, razumijevanju i dijalogu između organizacija civilnoga društva i tijela državne uprave, o čemu svjedoče primjeri dobre prakse izrade Kodeksa pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga, Memoranduma o socijalnom uključivanju te Strategije ruralnog razvoja, u čiju su izradu bili uključeni svi zainteresirani dionici. Također, osvrnula se na aktivno sudjelovanje predstavnika udruga u utvrđivanju prioriteta za pretpristupne fondove EU koji su predstavljeni u nadzornim odborima za komponente IPA-e Razvoj ljudskih potencijala i Ruralni razvoj.
 
Anne Hoel, koordinatorica za politike Socijalne platforme, predstavila je civilni dijalog na europskoj razini na primjeru iskustva same Socijalne platforme, prikazavši različite razine (ne)uključenosti organizacija civilnoga društva u civilni dijalog (isključenost, ravnodušnost, informiranje, konzultacije, dijalog, sudjelovanje, partnerstvo), pretpostavka kojeg je ponajprije politička volja, odgovornost, transparentnost, pristup informacijama, održivost struktura te uključenost organizacija civilnoga društva u svim fazama.
 
 
 
Vesna Mastela Bužan, načelnica Odjela za pripremu i provedbu projekata Europske unije na području socijalnog uključivanja Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, osvrnula se na primjer dobre suradnje države i civilnog sektora,  izradu Memoranduma o socijalnom uključivanju, naglasivši vrijedan doprinos udruga za bolje razumijevanje problema s područja zdravstva i socijalne skrbi u nekih skupina te njihovo uključivanje u društvo. Spomenula je zaključke ministarskog sastanka o siromaštvu i socijalnoj uključenosti koji je u listopadu organiziralo  francusko predsjedništvo EU na kojemu je zaključeno kako je razina siromaštva tijekom godina ostala na istoj razini te stoga valja preispitati indikatore i aktivnosti u borbi protiv siromaštva, osvrnuvši se na mjere koje RH u tom kontekstu provodi.
  
 
U raspravi koja je uslijedila naglašena je važnost uključivanja udruga u proces donošenja odluka, samog načina odabira predstavnika organizacija civilnoga društva, kao i razmjene informacija, povezivanje projekata s ekološkim i socijalnim predznakom, te značaj vezivanja socijalne pomoći uz osnovicu minimalne plaće ili mirovine, i problematike socijalnog ugovaranja.
 
 

 



Pisane vijesti