Održana mrežna edukacija „Otvorena vlast u Hrvatskoj“ za sudionike pilot projekta „U školi otvorene kohezije"

Slika /slike/ASOC- Mrežna edukacija_Otvorena vlast u Hrvatskoj.jpg

U sklopu aktivnosti pilot projekta „U školi otvorene kohezije – At School on Open Cohesion, ASOC“ obilježen je i Tjedan otvorene vlasti (OpenGovWeek) održavanjem mrežne edukacije „Otvorena vlast u Hrvatskoj“ u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Mrežna edukacija „Otvorena vlast u Hrvatskoj“ održana je 18. svibnja 2020. godine te je na taj način obilježen Tjedan otvorene vlasti koji se ove godine odvijao u razdoblju od 3. do 10. svibnja. S obzirom na ovogodišnje prilike, sve važne poruke koje se Tjednom otvorene vlasti žele posebno istaknuti prenesene su kroz događaje na mreži te je ova mrežna edukacija jedna od niza događaja koji su se održali kako bi potaknuli građane na uključenje u stvaranje politika koje utječu na njihov život.

Mrežna edukacija „Otvorena vlast u Hrvatskoj“ održana je kako bi se sudionici provođenja aktivnosti Pilot projekta upoznali s ciljevima i vrijednostima globalne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast te važnošću i potrebom aktivnog uključivanja mladih i građana u njenu provedbu. Na mrežnoj edukaciji sudjelovalo je 40 polaznika, a bila je namijenjena učenicama i učenicima, voditeljicama projekata, ravnateljima i ravnateljicama te svim ostalim partnerima u Pilot projektu.

Suradnja s inicijativom Partnerstvo za otvorenu vlast čini sastavni dio talijanskog projekta, odnosno obrazovnog programa "A Scuola di OpenCoesione" (At School on OpenCohesion) na kojem se temelji hrvatski projekt „U školi otvorene kohezije", a sve s ciljem promicanja sudjelovanja učenika u praćenju ulaganja koja se provode putem kohezijske politike EU-a korištenjem javnih otvorenih podataka.

U sklopu mrežne edukacije predstavljeno je Partnerstvo za otvorenu vlast i vrijednosti za koje se zalaže. Sudionici su se upoznali s načinom provođenja inicijative Partnerstva za otvorenu vlast u Hrvatskoj te su im prezentirani neki od značajnijih rezultata s direktnim koristima za građane koji su postignuti provedbom inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj poput projekta e-Građani, Portala otvorenih podataka i e-Savjetovanja. Također su predstavljeni i primjeri dobre prakse s lokalnih razina pa su tako sudionici imali prilike naučiti da u Hrvatskoj gradovi Rijeka i Pazin omogućavaju sudjelovanje građana u planiranju i korištenju proračunskih sredstava na području grada, odnosno participativno budžetiranje.

Prezentirani su i primjeri dobre prakse iz drugih dijelova svijeta iz područja otvorene vlasti, otvorenih podataka, javnih usluga za građane te građanskog angažmana. Od navedenih primjera posebno se istaknula platforma Grada Madrida DECIDE MADRID koja je organizirana s ciljem osiguravanja transparentnosti donošenja odluka u Gradu Madridu. Polaznici su se upoznali s idejom inicijative Decide Madrid, na koji način je ona nastala i kako stanovnici Madrida predlažu i glasuju za projekte vrijednosti do 100 milijuna eura.

Tijekom emitiranja mrežne edukacije sudionici su postavljali zanimljiva pitanja vezana uz temu predavanja i otvorenu vlast, a po završetku predavanja predavačica Darija Marić iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske odgovarala je na postavljena pitanja.

Prije održavanja mrežne edukacije sudionici su imali priliku ispuniti Upitnik „Mladi kao aktivni građani“ kojim Ured za udruge želi prikupiti podatke i informacije na temu stavova mladih u vezi vrijednosti koje čine Partnerstvo za otvorenu vlast, kao i stavove mladih vezane za njihovo snažnije uključivanje u daljnji razvoj demokratskog društva i transparentne i odgovorne javne uprave. Rezultati upitnika bit će korišteni prilikom kreiranja Akcijskog plana za provedbu Partnerstva za otvorenu vlast u Hrvatskoj za nadolazeće razdoblje.

Upitnik, koji je je do sada popunilo 100 učenika i učenica je još uvijek otvoren pa vas pozivamo da ga popunite.

Snimku mrežne edukacije “Otvorena vlast u Hrvatskoj” možete pogledati ovdje

Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast