Održani Dani otvorenih vrata udruga 2019.

 • Slika /slike/DOVU19_40_Slika dvorane.jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Udruge širom Hrvatske otvorile su svoja vrata zainteresiranim građanima kroz više od 300 različitih događanja tijekom trodnevne manifestacije Dani otvorenih vrata udruga 2019.

Dani otvorenih vrata udruga 2019. održavali su se od 16. do 18. svibnja 2019. godine pri čemu je ove godine bilo moguće posjetiti više od 300 događanja udruga diljem Hrvatske. Kako bi građanima približile svoje programe i aktivnosti, udruge širom Hrvatske organiziraju brojne kreativne radionice, predavanja, predstave, akcije te na inovativne načine predstavljaju svoje društveno korisne projekte i programe, ali i mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe. Poseban naglasak i ove godine je na predstavljanju rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga u Hrvatskoj.

Aktivnosti udruga u sklopu Dana otvorenih vrata udruga mogle su se pratiti putem mobilne aplikacije UdrugeInfo. Aplikacija je dostupna za preuzimanje i na svim mobilnim platformama te omogućuje jednostavnu registraciju za udruge, koje putem aplikacije mogu promovirati svoje aktivnosti. Putem aplikacije, građani mogu pretraživati aktivnosti udruga prema mjestu i vremenu njihovog održavanja, odnosno informacijama koje su sadržane u Registru udruga te stupiti u kontakt s udrugom koja im je od interesa. Pretraživanje je omogućeno korištenjem interaktivne karte Republike Hrvatske.

U okviru Dana otvorenih vrata, Ured za udruge je 16. i 17. svibnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu organizirao je u okviru Dana otvorenih vrata udruga konferenciju „Budućnost civilnoga društva: aktivan doprinos građana društvenim promjenama".

Cilj je konferencije bio problematizirati aktualne oblike organiziranja građana, posebno mladih te promišljati načine većeg motiviranja i mobiliziranja građana za teme od interesa za opće dobro. Razmatrala se i uloga javnih institucija i javnih izvora financiranja u aktivnom doprinosu građana društvenim promjenama, a problematizirala se i mogućnost uključivanja civilnog društva u aktivnosti organizirane u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU. U sklopu konferencije održana je svečana dodjela nagrada u sklopu poziva „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“ koju je organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatska udruga za odnose s javnošću. Nagrađenim udrugama, Hrvatskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu i udruzi OZANA, osigurat će se stručna podrška savjetnika mentora za odnose s javnošću PR agencija CTA komunikacije i Equestris u osmišljavanju medijskih i komunikacijskih planova te troškovi izrade promotivnih materijala i oglašavanja programa udruga usmjerenih promociji održivog razvoja.

U raspravama su sudjelovali predstavnici neformalnih građanskih inicijativa: Jelena Veljača (Inicijativa „Spasi me“), Antonia Dobrota (Pokret otoka), Leonarda Šmigmator (Globalni prosvjed srednjoškolaca za klimu), predstavnici udruga: Đordana Barbarić (Udruga MOST), Slavica Robić (Društvo za oblikovanje održivog razvoja-DOOR), Gordan Bosanac (Platforma za međunarodnu građanski solidarnost Hrvatske), Martin Mrša (Udruga mladih ”Mladi u EU”), Svjetlana Marijon (Info centar za mlade), akademske zajednice: dr.sc. Božo Skoko (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu), dr.sc. Dražen Šimleša (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar), mr.sc. Marko Kovačić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu), prof. Nives Mikelić Preradović (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) te prof.dr.sc. Marko Delimar (Fakultet elektrotehnike i računarstva) te brojni predstavnici javne vlasti, uz Ured za udruge Vlade Republike, predstavnici ministarstava, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, lokalnih vlasti te medija.

U okviru rasprava istaknuta je važnost ulaganja u razvoj civilnog društva, posebno u kontekstu osiguravanja održivosti aktivnosti koje su pokrenute temeljem potrebe koja je postojala u društvu, kao što je to slučaj s inicijativom „Spasi me“, no za čiji je nastavak potrebno jasno strukturirano civilno društvo.

Sugovornici u panelima naglasili su važnost autentičnog i dugotrajnog rada za postizanje konkretnih promjena u društvu. Jedna od rasprava posebno je istaknula važnost ulaganja u informiranje i prepoznavanje potreba mladih, kao i ranog odgoja i obrazovanja mladih za aktivnost u društvu.

Kada se raspravljalo o iskustvima provedbe aktivnosti društveno korisnog učenja koje su sufinancirane sredstvima Europskog socijalnog fonda, društveno korisno učenje je prepoznato kao treći stup studiranja putem kojega studentici imaju prilike stjecati praktična znanja i mogućnosti koje im se pružaju kroz njihov doprinos zajednici. Ipak, kako bi se osigurala održivost projekata društveno korisnog učenja, zaključeno je kako je potrebno osigurati kontakt osobu, odnosno ured pri sveučilištu koja bi povezivala aktivnosti lokalne zajednice, visokoobrazovnih institucija i organizacija civilnoga društva.

Na Konferenciji je istaknuta i potreba veće suradnje resornih tijela (ministarstava) s organizacijama civilnoga društva u pripremi i provedbi predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije kako bi se ostvarila sinergija u procesu predsjedanja.

Dostupna je i snimka Konferencije putem poveznice ovdje.

Ured za udruge u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2019. četvrtu godinu za redom organizirao je „Šetnju kroz povijest udruživanja u Zagrebu“. Šetnjom se želi javnosti približiti bogata povijest djelovanja udruga u Zagrebu koje su značajno doprinijele društveno ekonomskom razvoju, te postavile temelje modernog civilnoga društva.

Pozivamo udruge koje su predstavile svoj rad u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2019. da se prijave za nagradu koju Ured za udruge dodjeljuje u suradnji s časopisom Udruga.hr. Prijave je moguće slati prijavu do 31. svibnja 2019.Pisane vijesti