Održani Dani otvorenih vrata udruga 2024.

  • Slika /slike/Dovu pic 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hvala svim udrugama koje su se pridružile manifestaciji i građanima koji su pokazali interes za njihovo djelovanje.

U okviru dvanaestih po redu Dana otvorenih vrata udruga 2024. koji su se širom Hrvatske održali od 6. do 8. lipnja 2024., Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirao je konferenciju „Razvoj, doprinos i uloga udruga u području medijske pismenosti u Hrvatskoj“ 6. lipnja 2024. godine u Oris - kući arhitekture u Zagrebu (Kralja Držislava 3). Konferenciju je uživo pratilo 70 gostiju, dok su ostali mogli pratiti događanje putem video prijenosa na Youtube kanalu Ureda za udruge, koju možete pogledati u snimci.
 
Na početku konferencije  pozdravnim govorom svima prisutnima u dvorani uz video prijenos u živo obratila se gospođa Helena Beus, ovlaštena za obavljanje poslova ravnateljice Ureda za udruge. U ime gostiju uvodno su se obratile Jasna Vaniček-Fila, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, izaslanica ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek i Marija Trogrlić, glasnogovornica Ministarstva hrvatskih branitelja, izaslanica Potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.
U prvom panelu pod nazivom Razvoj medijske pismenosti u Hrvatskoj- uloga i doprinos udruga sudjelovali su prof. dr. sc. Igor Kanižaj(profesor na Fakultetu političkih znanosti i potpredsjednik udruge Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, dr.sc. Ljiljana Buhač (komunikologinja i trenerica komunikacijskih vještina), Anita Malenica (novinarka i članica Agencije za elektroničke medije) i doc. dr. sc. Tanja Jurin (psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta). Panelisti su kao stručnjaci istaknuli da su za razvoj medijske pismenosti u našoj zemlji najznačajniju ulogu imale udruge. Naglasili su važnost verbalne i neverbalne komunikacije u obraćanju udruga javnosti i istaknuli izazove pred kojima se nalazi naše društvo vezano uz medije i društvene mreže.    
 
Drugi panel bio je posvećen našem javnom pozivu Komunikacijska podrška društveno- korisnim programima udruga. Svoje iskustvo u komunikaciji s javnošću prije dobivanja ove podrške, tijekom njezine provedbe i poslije završetka provedbe predstavile su: Sandra Kerovec iz udruga OZANA,Miroslava Rožanković iz Humanitarne organizacije „Zajednica susret“, Ivana Kalogjera iz udruge „Nismo same“,Katarina Blažina Mukavec iz udruge „Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu“, te stručnjaci za odnose s javnošću Gordan Turković iz CTA KOMUNIKACIJE, Gloria Mage Gospić iz  KOMUNIKATIVNE AGENCIJE i Marina Čulić Fischer iz DIALOG KOMUNIKACIJA koji su mentorirali navedene udruge.
 
Građani su ove godine imali priliku sudjelovati u ukupno 194 različita događanja koja su udruge organizirale, a pregled svih prijavljenih događanja u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2024. nalazi na aplikaciji UdrugeInfo.

Manifestacija je najavljena u medijima i to u radio emisijama:  "S mjesta u eter" Radio Sljemena (od 6. lipnja 2024.) i  Civilno društvo na HR1 (od 5.lipnja 2024.) te u  Dobro jutro, Hrvatska na HTV1 (od 6.lipnja 2024.),
 
Udruge  su nizom kreativnih radionica, predavanja, predstava, akcija i na različite druge inovativne načine predstavile svoje društveno korisne projekte i programe, ali i mogućnosti volontiranja zainteresiranih građana. Svojim sudjelovanjem u njihovim aktivnostima, građani su mogli steći uvid u široku lepezu aktivnosti koje udruge provode i motivirati se i sami za aktivan angažman u svojim lokalnim zajednicama, bilo kao korisnici usluga, bilo kao volonteri, a u konačnici i kao organizatori tih istih aktivnosti sljedeće godine!
 
Ured za udruge poziva udruge da putem adrese e-pošte dovu@udruge.vlada.hr do 20. lipnja 2024. izvijeste o događanjima koje su organizirale (izvijestite nas o održanim aktivnostima kroz pisani izvještaj, video reportažu i/ili kolaž fotografija). Za najaktivnije udruge osigurali smo kao nagrade pet godišnjih pretplata za časopis Udruga.hr.


Pisane vijesti