Održani Dani udruga

U organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Savjeta za razvoj civilnoga društva, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te projektnog tima TACSO Hrvatska, tradicionalna konferencija Dani udruga održana je od 13. do 15. svibnja u Zadru.

 
Na ovogodišnjim Danima udruga sudjelovalo je više od 180 članova udruga, zaposlenika državne i javne uprave te ostalih uzvanika.
 
Svečanom otvorenju Dana udruga prisustvovali su, između ostalih, izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske i Povjerenica za ljudska prava i civilno društvo, Ankica Marinović, predstavnici Zadarske županije i grada Zadra, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Cvjetana Plavša-Matić, predstojnik Ureda za udruge, Vlade RH Igor Vidačak  i predsjednica Savjeta za razvoj civilnog društva Slađana Novota.
 
Nakon uvodnih govora slijedila je plenarna sjednica o ulozi i doprinosu udruga u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, koja je ujedno bila i glavna tema ovogodišnjih Dana udruga.
 
U petak 14. svibnja održana je plenarna sjednica o sličnostima i razlikama pretpristupnih i strukturnih fondova EU na kojoj je istaknuta važnost pravodobnog početka priprema za korištenje strukturnih fondova. Nakon sjednice održana je panel rasprava o učinkovitosti tehničke pomoći koje udruge primaju u povlačenju sredstava iz EU fondova, a potom i kratko predstavljanje istraživanja o upravljačkim praksama i aktivizmu u organizacijama civilnog društva u područjima demokratizacije i ljudskih prava.
 
U poslijepodnevnom terminu od 15. do 18. sati održano je 5 paralelnih okruglih stolova, čija je svrha bila raspraviti aktualne teme od interesa za organizacije civilnog društva, kao i umrežavanje u svrhu što bolje iskoristivosti EU fondova. Teme okruglih stolova bile su Važnost fondova EU za podizanje razine socijalne uključenosti, Mogućnosti i izazovi poticanja razvoja volonterstva kroz fondove EU, Važnost izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama za suzbijanje korupcije, Održivi razvoj otoka i priobalja uz očuvanje biološke raznolikosti i Promicanje ljudskih prava u Hrvatskoj: mogućnosti kroz EU fondove.

 
Na početku subotnjeg programa upriličena je plenarna sjednica s pitanjima i odgovorima vezanima uz aktualne natječaje za financiranje udruga iz pretpristupnih fondova, nakon kojih je slijedila kratka prezentacija zaključaka sa okruglih stolova održanih dan ranije, čime su i zatvoreni Dani udruga.
 
Na kraju Dana udruga održane su volonterske akcije s ciljem afirmiranja i promicanja vrijednosti volonterskog rada.  U Domu za starije i nemoćne u Zadru sudionici su imali priliku izravno pridonijeti poboljšanju kvalitete života starijih i nemoćnih osoba kroz druženje i razgovor, ali su također imali prigodu uključiti se i u rad pučke kuhinje, te u predstavljanje rada Caritasa Zadarske nadbiskupije povodom Međunarodnog dana obitelji.

Detaljniji izvještaj s Dana udruga s popratnim prezentacijama i zaključcima s pojedinih okruglih stolova slijedi uskoro.



Pisane vijesti