Održano javno savjetovanje o mjeri potpore “Civilno društvo” u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

  • Slika /pics/DSC_0081.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u ulozi Izvršne agencije u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje održao je javno savjetovanje 16. lipnja 2023. u Hotelu Dubrovnik


Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u ulozi Izvršne agencije u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje održao je  javno savjetovanje 16. lipnja 2023. u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu sa zainteresiranim predstavnicima organizacija civilnoga društva, javnih ustanova i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave o mjeri potpore koja je planirana za tematsko područje “Civilno društvo i transparentnost“ u nastavku provedbe ovog Programa (tzv. 2. Švicarski doprinos), s ciljem što kvalitetnije pripreme za korištenje dostupnih sredstava.

Javno savjetovanje održano je u hibridnom obliku uz online prijenos preko YouTube kanala Ureda za udruge na kojem možete pogledati snimku.
Kratku bilješku sa zaključcima održanog savjetovanja možete pronaći ovdje.

Javno savjetovanje započelo je uvodnim obraćanjem gospođe Helene Beus, ovlaštene za obavljanje poslova ravnatelja Ureda i gospođe Stele Fišer-Marković, nacionalne programske koordinatorica ispred Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj.
Na javnom savjetovanju sudjelovale su i predstavnice nacionalne koordinacijske jedinice programa, gospođa Natalija Laštro i gospođa Kristina Tatarović Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Vlada Republike Hrvatske, 8. rujna 2022. odobrila je sklapanje Okvirnog sporazuma između Hrvatske i Švicarske o provedbi Drugog švicarskog doprinosa u području kohezije za Hrvatsku. Odobrenim Okvirnim sporazumom Hrvatskoj se stavlja na  raspolaganje  45,7 milijuna švicarskih franaka, od toga 7,62 milijuna švicarskih franaka namijenjeno je civilnom društvu.

Voditeljica Odjela za strateško planiranje, programiranje i informiranje Jelena Princivali, održala je kratku prezentaciju i predstavila 4 komponente: Obrazovanje za održivi razvoj, Jačanje volonterstva, Mikro projekti i Društveno korisni – programi učenja u zajednici.
Četiri predložene programske komponente (Obrazovanje za održivi razvoj, Jačanje volonterstva, Mikro projekti i društveno korisni – programi učenja) rezultat su provedene analize potreba provedene u sklopu procesa programiranja korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova za financijsko razdoblje 2021-2027. Nadalje, predložene programske komponente rezultat su provedenog procesa konzultacija s OCD-ima u razdoblju krize uzrokovane pandemijom COVID-19 i potresima (Zagreb/Petrinja/Sisak) koji je korišten za procjenu potreba OCD-a analizu s ciljem jačanja kapaciteta OCD-a.

Cilj ovog javnog savjetovanja bila je rasprava o tematskim područjima unutar kojih će se u razdoblju od 2024.-2029. provoditi 2.švicarski doprinos u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.
Sudionici savjetovanja su se većinom složili da su tematska područja dobro odabrana. Sudionici savjetovanja postavljali su pitanja koja su više bila usmjerena na detalje natječaja unutar svake komponente što će biti predmet informativnih radionica koje će se organizirati prije svakog natječaja.
Više informacija o 4 komponente planirane u sklopu 2. Švicarskog doprinosa možete pronaći u prezentaciji.
 
 

Pisane vijesti | Švicarsko-hrvatski program suradnje