Panel rasprava - Inkluzija kao standard europskog društva i kulture

Slika /slike/2022 Koprivnica vizual.png

Nacionalna kontakt točka programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti pri Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Deskom Kreativne Europe – Kultura pri Ministarstvu kulture i medija, Europe Direct Koprivničko-križevačke županije pri PORA-i (Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije) i ENTER-om Koprivnica organizira događanje pod nazivom Inkluzija kao standard europskog društva i kulture.

Riječ je o hibridnom događanju koje će se održati 5. prosinca 2022. godine od 10:00 do 13:45 sati, u Poduzetničkom inkubatoru Enter Koprivnica, te će za sve zainteresirane koji ne mogu fizički prisustvovati biti osiguran prijenos okruglog stola s primjerima međunarodnih kulturnih projekata putem online platforme, uz prethodnu prijavu.
 
PRIJAVNI OBRAZAC
 
Program događanja je na sljedećoj poveznici https://www.cerv.hr/system/wp-content/uploads/2022/11/Program-dogadanja_5122022_fd.pdf  
 
Europska unija temeljena je na zajedničkim vrijednostima koje se povezuju s kulturnog, obrazovnog, demokratskog, okolišnog, društvenog i gospodarskog gledišta. U skladu s člankom 2. Ugovora o Europskoj uniji (UEU), Unija se temelji na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina. Te su vrijednosti zajedničke državama članicama u društvu u kojem prevladavaju pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i rodna ravnopravnost. U prvom dijelu događanja svrha je dobiti pregled ciljeva Europske komisije na području inkluzije u razdoblju 2021.-2027., dati uvid na koji način programi unije CERV i Kreativna Europa podupiru te ciljeve te predstaviti organizacije i projekte kao konkretne primjere dobre prakse u Hrvatskoj i Europi. Cilj je  podizanje svijesti  o ovim temama kroz prizmu kulture,  građanskog angažmana i lokalnih politika te očekujemo kako će primjeri dobre prakse poslužiti sudionicima kao inspiracija i zamašnjak za razvoj vlastitih projektnih ideja i/ili za uključivanje u rješavanje lokalnih izazova vezanih za uključivanje ranjivih skupina u život zajednice.  
 
U drugom dijelu događanja održat će se panel na temu „Iskustva u provedbi EU projekata kao priprema za nove natječaje iz Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027.“ na kojem će sudjelovati predstavnice civilnog društva s područja Koprivničko-križevačke županije – Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice, Adela Sočev, ravnateljica GDCK Koprivnica i Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge HERA Križevci koje će govoriti o dosadašnjim iskustvima u provedbi projekata iz fondova Europske unije, ali i o tome što očekuju u okviru novih natječaja iz Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027. Svrha panela je prenijeti primjere dobre prakse i motivirati udruge koje do sada nisu koristile EU sredstva na korištenje istih.
 
Javljanje međunarodnog gosta iz Portugala bit će na engleskom jeziku.
 
Pridružite nam se uživo ili virtualno na ovoj zanimljivoj raspravi!

Najave | Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV)