Pokrenuta nova multilateralna inicijativa „Partnerstvo za otvorenu vlast“

U Washingtonu je 12. srpnja održan međunarodni sastanak na vrhu na kojemu je pokrenuta nova multilateralna inicijativa „Partnerstvo za otvorenu vlast“

 Sastanak je održan u State Departmentu, uz domaćinstvo američke državne tajnice Hillary Clinton te brazilskog ministra vanjskih poslova Antonia Patriote, uz sudjelovanje predstavnika državnih tijela i organizacija civilnog društva iz preko 60 država, uključujući i Hrvatsku.

Svrha je inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“ osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti vlada, uključivanja i osnaživanja građana i civilnog društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima.
 
Na poziv američke Vlade, na sastanku je sudjelovao i predstojnik Ureda za udruge, dr.sc. Igor Vidačak.
 
Vise o sadržaju sastanka u Washingtonu moguće je pronaći ovdje.

Partnerstvo za otvorenu vlast će se formalno inaugurirati u rujnu 2011. na marginama Opće Skupštine UN-a, kada će osam država članica Upravljačkog odbora ove inicijative potpisati Deklaraciju o otvorenoj vlasti te najaviti akcijske planove za svoje zemlje. Sve ostale zemlje pozvane su priključiti se inicijativi i predstaviti svoje akcijske planove do sljedećeg sastanka najavljenog za ožujak 2012.



Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast