Posjet delegacije Republike Srbije Uredu za udruge Vlade RH 21. - 23. listopada 2019.

  • Slika /slike/IMG_20191022_150813.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je od 21. do 23. listopada 2019. ugostio delegaciju Republike Srbije.

U sklopu projekta njemačko-srpske razvojne suradnje „Podrška reformi javne uprave u Srbiji“, koji provodi Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju (GIZ), predstavnici Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Republičkog sekretarijata za javne politike, Kabineta predsjednika Vlade Republike Srbije i Njemačke razvojne agencije (GIZ) posjetili su Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Tijekom trodnevne studijske posjete (21. – 23. listopada 2019.) članovima delegacije predstavljeni su oblici suradnje i uključivanja civilnoga društva u proces oblikovanja javnih politika. Prvi dan studijske posjete Ured za udruge Vlade RH predstavio je djelokrug Ureda te institucionalni, normativni i financijski okvir za suradnju Vlade i organizacija civilnoga društva (OCD) u Republici Hrvatskoj. Također, članovi delegacije upoznati su s radom Savjeta za razvoj civilnoga društva i sudjelovanjem Republike Hrvatske u inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast, a ukratko im je predstavljeno I iskustvo Ureda u participativnom programiranju, upravljanju i praćenju fondova pretpristupne pomoći EU za OCD-e prije članstva RH u Europskoj uniji.

Drugi dan delegacija je imala priliku upoznati se s radom OCD-a na unapređenju transparentnosti u javnim poslovima i uključivanju građana u kreiranje javnih politika, a predstavnica Ureda Povjerenika za informiranje predstavila je praćenje primjene Zakona o pravu na pristup informacijama i praćenje proaktivne objave akata za javna savjetovanja.

Zadnji dan studijskog posjeta predstavnici Ureda za zakonodavstvo Vlade RH predstavili su djelokrug svojeg Ureda, kao i razvoj sustava procjene učinaka propisa i postupak procjene učinaka propisa u Republici Hrvatskoj.  Na kraju su članovi delegacije Republike Srbije posjetili Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, gdje su upoznati s razvojem e-uprave i otvorenih podataka u RH.

Pisane vijesti