Potpisano osam Ugovora o projektima ukupne vrijednosti 37,9 milijuna švicarskih franaka u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

Slika /UserFiles/File/vijesti/Potpisani ugovori iz Švic.jpg

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske zadužen je za dva projekta u okviru kojih će objaviti tri programa dodjele bespovratnih sredstava, u sveukupnoj vrijednosti od 7,48 mil. švicarskih franaka.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisalo je osam ugovora u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u vrijednosti bespovratnih sredstva od 31,8 milijuna švicarskih franaka.

Od osam potpisanih Ugovora o projektu tri se nalaze u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike te se odnose na poboljšanje vodoopskrbe i otpadnih voda na području Delnice, Fužina i Brod Moravice čija ukupna vrijednost iznosi 25,3 milijuna švicarskih franaka. U nadležnosti Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske se nalaze dva projekta ukupne vrijednosti 7,48 milijuna švicarskih franaka pod nazivom Blok darovnica za nevladine udruge te Partnerska blok darovnica. Projekt Razminiranje i društveno gospodarska integracije nalazi se u nadležnosti Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske te iznosi 3,53 milijuna švicarskih franaka dok se projekt Eurostars nalazi u nadležnosti Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije u iznosu 1,17 milijuna švicarskih franaka. U nadležnosti Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU se nalazi Fond za tehničku pomoć koji se koristi za upravljanje cjelokupnim programom suradnje u iznosu 0,45 milijuna švicarskih franaka. Potpisom ovih ugovora započinje provedba projektnih aktivnosti.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefan Estermann, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske Hrvoje Debač, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelj Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Vesna Lendić Kasalo, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Vjeran Vrbanec te predstavnici institucija uključenih u provedbu projekta.

Kako je istakla Vesna Lendić Kasalo, u sklopu Blok darovnice za nevladine udruge doprinos civilnoga društva društva ekonomskoj i društvenoj koheziji kao bitnog faktora razvoja i sudjelovanja bit će osnažen kroz partnerstvo s javnim obrazovnim ustanovama, što će pridonijeti većoj angažiranosti i vlasništvu nad projektnim rezultatima, te stvaranju prilika za poticanje inovacija i izvaninstitucionalnog učenja, dok će se kroz povećanu suradnju i partnerstvo hrvatskih i švicarskih institucija, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te organizacija civilnoga društva, u okviru Partnerske blok darovnice, unaprijediti ekonomski i društveni razvoj na lokalnim razinama u Hrvatskoj. 

„Izuzetno mi je drago da svi navedeni projekti usmjereno i ciljano doprinose boljitku građana Republike Hrvatske u cjelini,  bilo da se radi o potpori poduzetnicima, udrugama ili direktno građanima koji žive na područjima provedbe projekata.“, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

“Veseli me činjenica da su s ovim potpisivanjem svi projekti iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje odobreni i spremni za početak provedbe. Suradnja s Ministarstvom regionalnoga razvoja i EU fondova do sada je bila partnerska, učinkovita i vrlo profesionalna. Zahvaljujući tome, u okviru programa raspolažemo s vrlo kvalitetnim projektima, u čijoj pripremi su ispoštovani svi propisani rokovi.“, izjavio je veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefan Estermann.

 

Pisane vijesti | Švicarsko-hrvatski program suradnje