Predstavnici Švicarskog veleposlanstva posjetili projekte u Petrinji

  • Slika /slike/Švicarci 36/Petrinja IKS2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstavnici Veleposlanstva susreli su se .s udrugama IKS i O.A.ZA. te ravnateljicom i učenicima OŠ Jabukovac.

Predstavnici Veleposlanstva Švicarske posjetili su 24. studenog 2021. Petrinju i susreli se s predstavnicima Udruga IKS i OAZA te ravnateljicom i učenicima OŠ Jabukovac.

Predstavnici Veleposlanstva Švicarske, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a i Ureda za udruge Vlade RH susreli su se s korisnicima projekata ostvarenih zahvaljujući potpori Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i sufinanciranju Ureda za udruge Vlade RH.

Ravnateljica OŠ Jabukovac, Jadranka Novak, Tamara Jovanović iz Udruge IKS i Mile Drača iz Udruge O.A.ZA predstavili su rezultate projekata, dok su učenici podijelili svoja iskustva sudjelovanja u studijskom putovanju u Švicarsku, ljetnog kampa u Orahovici, i brojnih zanimljivih izvanškolskih aktivnosti u kojima su sudjelovali u protekle dvije godine.

U zajednici teško pogođenoj potresom u prosincu 2020. godine, projekti su pridonijeli lakšem nošenju s posljedicama krize, a djeca i mladi iz Sisačko-moslavačke županije, sudjelovali su u kampovima i interkulturalnim aktivnostima s vršnjacima iz drugih zemalja.

Udruga IKS provodila je projekt „CROSSWORK – partnerstvo obrazovanja za globalno građanstvo“ u partnerstvu sa švicarskom zakladom Pestalozzi. Kroz prijenos modela dobre prakse Zaklade Pestalozzi, razvijenih kroz rad širom svijeta tijekom sedam desetljeća, osnaženi su kapaciteti lokalnih osnovnih i srednjih škola i organizacija civilnoga društva, a time i lokalne zajednice u cjelini.

Kroz projekt „Oaza za djecu“ udruga O.A.ZA. iz Zagreba u partnerstvu s Udrugom IKS te 2 zagrebačke i 3 OŠ s područja Banovine, osmišljen je program izvannastavne izobrazbe za održivi razvoj namijenjen učenicima osnovnih škola. Radionice neformalne edukacije uključile su sve aspekte održivog razvoja (ekološki, ekonomski i socijalni) u izvanučioničnu nastavu u školskim vrtovima. U aktivnostima su sudjelovali lokalni i strani volonteri koji su dali interkulturnu dimenziju.

Pisane vijesti | Švicarsko-hrvatski program suradnje