Procjena rizika neprofitnih organizacija od financiranja terorizma

Slika /pics/1. pravo na pristup.jpg

Sektor neprofitnih organizacija (NPO) kao sastavni dio suvremenoga globalnoga okruženja tradicionalno uživa značajno povjerenje javnosti, što je jedan od preduvjeta uspješnosti NPO u postizanju svojih ciljeva. Unatoč tomu, ili baš zbog toga, aktivnosti NPO mogu postati mete onih pojedinaca ili organizacija čiji ciljevi nisu isključivo dobronamjerni. Teroristi i terorističke organizacije iskorištavaju i sektor NPO za prikupljanje i premještanje sredstava, pružanje logističke potpore i poticanje novačenja terorista.
 
Međunarodni standardi na području sprječavanja financiranja terorizma propisuju obveze državama procijeniti rizike od financiranja terorizma kojima su neprofitne organizacije izložene, kao i utvrditi podskup neprofitnih organizacija koje na temelju svojih aktivnosti, mogu biti ranjive na zlouporabu od financiranja terorizma.
 
Republika Hrvatska provela je procjenu rizika neprofitnih organizacija od financiranja terorizma, u kojoj su uz aktivnosti i analize nadležnih tijela, aktivno sudjelovale i domaće neprofitne organizacije popunjavanjem upitnika za potrebe procjene rizika ranjivosti neprofitnih organizacija od financiranja terorizma u Republici Hrvatskoj.
 
Dana 10. srpnja 2024. održana je prva radionica na kojoj su neprofitnim organizacijama, donatorskoj zajednici i nadležnim tijelima (Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, nadzorne službe Ministarstva financija), prezentirani rezultati provedene procjene rizika neprofitnih organizacija od financiranja terorizma s naglaskom na:
- međunarodne standarde za sprječavanje zlouporabe NPO za financiranje terorizma;
- pravni okvir za djelovanje NPO u Republici Hrvatskoj;
- ciljeve provedene procjene rizika;
- opseg procjene rizika, korišteni podatci i analize;
- mjere za ublažavanje ranjivosti NPO sektora na financiranje terorizma.
 
PREZENTACIJA Procjena rizika zlouporabe neprofitnih organizacija od financiranja terorizma
 
Procjena rizika zlouporabe neprofitnih organizacija od financiranja terorizma

Pisane vijesti