Program zajednice "Europa za građane"

Novi program "Europa za građane" bit će pokrenut u četvrtak 10. svibnja tijekom zajedničkog događaja koji će se održati u Bruxellesu i na grčkom otoku Rodosu. Rasprave će se voditi o tome na koje načina povećati razinu sudjelovanja europskih građana i njihova značaja za europske integracije.
U Bruxellesu će naglasak biti na pružanju informacija predstavnicima medija i organizacija civilnog društva, te instituta i predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti. Na Rodosu, naglasak će biti na predstavljanju novog programa, a događaj će biti upotpunjen sastankom o akcijama gradova-blizanaca, kao dio programa Europe za građane.
Programom "Europa za građane" želi se potaknuti sudjelovanje građana u procesima europskih integracija, s naglaskom na stvaranje "aktivnosti europskog državljanstva", a u cilju veće zastupljenosti građana u institucijama EU-a. Projekti u okviru ovog programa odvijat će se unutar četiri glavne akcije: "Aktivni građani za Europu", "Aktivno civilno društvo za Europu", "Zajedno za Europu" i "Aktivno europsko sjećanje".
Ukupan proračun za novi program za razdoblje od 2007. do 2013. godine iznosit će 215 milijuna eura.
Europska komisija također je uputila službeni poziv Republici Hrvatskoj za punopravno sudjelovanje u svojstvu treće zemlje u navedenom programu. Slijedom toga, Vlada Republike Hrvatske imenovala je Ured za udruge nositeljem, koji će biti zadužen za pristupanje pregovorima o sklapanju međunarodnog sporazuma - Memoranduma o suglasnosti za program "Europa za građane".

Pisane vijesti | Europa za građane