Qec-ERAN - mreža gradskih i okružnih (županijskih) vijeća te strateških nevladinih organizacija

Qec-ERAN (Quartiers en crise – European Regeneration Areas Network) i Urbact II
 
Što je QeC-ERAN?
 
Qec-ERAN je mreža gradskih i okružnih (županijskih) vijeća kao i strateških nevladinih organizacija koja su povezana svojom uključenošću u nacionalnim, regionalnim i EU politikama i programima obnove temeljene na područnom principu.
 
Što je URBACT programe?
 
Ciljevi URBACT II programa su sljedeći:
·         Omogućiti razmjenu iskustava i znanja između tvoraca gradskih politika i dionika u području održivog urbanog razvoja između lokalnih i regionalnih institucija.
·         Širenje iskustava i primjera dobre prakse prikupljenih od gradova, posebice lekcije koje su proizišle iz tih projekata i politika, te osigurati prenošenje znanja i iskustva u  području održivog urbanog razvoja.
·         Asistirati tvorcima politika i dionicima u gradovima te menadžerima operativnih programa pri definiranju planova održivog razvoja urbanih područja, s ciljem približavanja i konkurentnosti koji mogu biti odabrani za program strukturnih fondova.
 
URBACT II program ima dva prioriteta:
 
·         Prioritet 1: Gradovi, pokretači rasta i zapošljavanja. Glavne pod teme su:
-         promoviranje poduzetništva
-         unaprjeđivanje inovacija i ekonomije znanja
-         zapošljavanje i ljudski kapital (zapošljavanje, kvalifikacije, pristup tržištu rada, sustavi obrazovanja i treninzi, kreacija poslova posebice za podčinjene grupe i područja)
 
·         Prioritet 2: Atraktivni i kohezijski gradovi. Glavne pod teme su:
-         združeni razvoj nerazvijenih područja i područja sa rizikom nerazvijenosti: napuštene industrijske četvrti, centar grada (getoizacija), periferna nerazvijena područja
-         socijalna integracija: stanovanje, organiziranje imigracije, mladi ljudi, zdravlje, sigurnost, informacijsko-komunikacijska tehnologija, kultura
-         Okoliš: otpad, poboljšanje nadziranja okoliša, poboljšanje kvalitete zraka; kvaliteta vode i  opskrba; obnovljivi izvori energije, integrirana transportna politika, poticanje recikliranja.
-         Uprava i urbano planiranje: urbano planiranje, uprava na više razina, sudjelovanje građana, teritorijalno upravljanje (horizontalno i vertikalno)
 
U Urbact II programu, tematska umrežavanja imaju sljedeće ključne elemente:
 
·         Partnerstvo između 10-12 gradova, regija ili sveučilišta.
·         Maksimalni proračun od 670,000 eura.
·         Sufinanciranje putem ERDF od 70% za gradove u konkurentnim područjima i 80% za one u području konvergiranja.
·         Tri godine trajanja koje se sastoje od:
-         6 mjeseci pripreme
-         18 mjeseci razmjene
-         12 mjeseci kapitalizacije i širenja
 
·         Svaki od gradova partnera morati će osnovati lokalnu grupu podrške koja će spojiti poprečni presjek dionika koji će:
-          sudjelovati u međudržavnom programu razmjene
-          poduzimati lokalne konzultacije i širenje
-          sudjelovati u povezanim programima „izgradnje kapaciteta“
 
Unutar Urbact II programa postoje sljedeće ponuđene teme:
 
Tema br. 1.: URB upravljanje
Tema br. 2.: Forumi razmjene europske lokalne obnove
Tema br. 3.: Upravljanje promjenama uzrokovanih demografskim starenjem gradova
Tema br. 4.: Kreativni gradovi- kreativne inovacije i kulturne skupine
Tema br. 5.: Romi u Europi
Tema br. 6.: Inovativne metodologije i alati integriranog urbanog razvoja
Tema br. 7.: Socijalna ekonomija i treći sektor u lokalnoj regeneraciji
Tema br. 8.: Žene, poduzetnost i zapošljavanje i lokani razvoj
 
 
VIŠE INFORMACIJA
 
Za svaki od osam tematskih prijedloga unutar ovom programa, a o kojima se možete detaljnije informirati putem brošure o programu koju možete pronaći na web stranici www.qec-eran.org, postoji iskazan interes od mnogobrojnih gradova. Unatoč tome i dalje tražimo partnere koji se žele uključiti u jednu ili više tema.
Molimo obratite pozornost na to da po pravilima Urbact 2 programa nijedan grad/regija ne može sudjelovati u više od dva Urbact tematska prijedloga u isto vrijeme.
 
Partneri iz Republike Hrvatske mogu sudjelovati u URBACT 2 koristeći IPA pred-pristupni fond jer kao zemlja kandidat ne može primati ERDF sredstva.
 
Vremenski rokovi za Urbact 2 znače da je inicijalni iskaz interesa potrebno dostaviti do 15.  veljače 2008. Za podnošenje inicijalnog iskaza interesa potrebno je 5 partnerstava. Cilj nam je zaokružiti inicijalnih pet partnera DO KRAJA PROSINCA 2007.
 
Ukoliko ste zainteresirani postati partner ili jednostavno želite više informacija molimo pošaljite mail na sljedeću adresu: h.saad@qec.skynet.be


Pisane vijesti