Rasprava o dječjoj participaciji održana u Osijeku

  • Slika /slike/CERV/Osijek_SVI.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstavnici akademske zajednice, donositelja odluka i udruga razgovarali su o načinima poboljšanja dječje participacije.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, kao Nacionalna kontakt točka programa Europske unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values; CERV) i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CZNZD) iz Osijeka organizirali su u prostoru Stare pekare u osječkoj Tvrđi 17. ožujka 2022. godine panel raspravu na temu Dječja participacija u ruralnim područjima.
 
Skup je okupio brojne predstavnike organizacija civilnog društva, jedinica lokalne i područne samouprave i medija.
 
U pozdravnim govorima, dožupan Mato Lukić istaknuo je da Osječko-baranjska županija može biti zadovoljna poštivanjem dječjih prava, te da osluškuje mlade i nastoji im pomoći jer za njih ima mjesta na tržištu rada.
 
Osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković istaknula je da je Osijek 2010. godine proglašen Gradom prijatelja djece, da u gradu djeluje i Dječje gradsko vijeće, te da Osijek nastoji potaknuti djecu da budu motivirani sudionici razvoja zajednice, da izražavaju svoje mišljenje.
 
Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge, istaknula je da organizacije civilnog društva mogu dati veliki doprinos razvoju zajednica, posebice u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, ali kada je riječ o dječjoj participaciji važnu ulogu imaju škole i roditelji.
 
U panel raspravi, prof. dr.sc. Ivana Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta predstavila je Smjernice za dječju participaciju i glavne preporuke nedavno provedenog izvješća o dječjoj participaciji. Prof. Borić je istaknula kako u ruralnim sredinama brojne usluge za djecu često nisu dostupne, no odnosi u zajednici, koji su temelj suživota istovremeno su neposredniji.
 
Mato Lukić, zamjenik Župana Osječko-baranjske županije zadužen za resor zdravstva i socijalne skrbi istaknuo je da ova županija posljednjih godina izdvaja značajna sredstva za izgradnju različite infrastrukture u svim jedinicama lokalne samouprave na području županije kako bi i na taj način doprinijela jednakoj participaciji djece.
 
Anita Barišić sa Studija socijalnog rada Pravnog fakulteta govorila je o učincima na mentalno zdravlje djece kojim se treba sustavno baviti. Barišić je istaknula problem nedostatka socijalnih radnika u školama, s obzirom da upravo socijalni rad uči buduće stručnjake koji će raditi s djecom u procesu zagovaranja participacije djece.
 
Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu govorio je o iskustvima Centra u radu s djecom u ruralnim zajednicama dok je Željka Markulin iz Nacionalne kontakt točke ukratko predstavila mogućnosti financiranja projekata kroz CERV program u području zaštite dječjih prava.
 
Raspravu je moderirala Ana Veočić iz CZNZD-a, a snimku možete pogledati OVDJE (https://m.youtube.com/watch?v=LdBNs4SSSvA)
 
Nastavno na panel raspravu, sljedećeg dana, 18. ožujka 2022., Nacionalna kontakt točka održala je u istom prostoru interaktivnu kreativnu radionicu za razvoj projektnih ideja u sklopu CERV programa za sve zainteresirane potencijalne prijavitelje koji se u svom svakodnevnom radu bave zaštitom djece i sprečavanjem nasilja nad djecom i nasilja u obitelji, dječjom participacijom u Hrvatskoj, kao i preporukama za unapređenje javnih politika i praksi u području ostvarenja dječjih prava, ali i preostalim temama koje su zahvaćene CERV programom.

Program CERV najveći je program Europske unije u povijesti namijenjen promicanju i zaštiti građanske participacije, demokracije, vladavine prava, temeljnih prava, zajedničke europske povijesti, transparentnosti i dobrog upravljanja te borbe protiv svih oblika nasilja, uključujući i nasilje nad djecom, rodno uvjetovano nasilje i nasilje u obitelji.

Pisane vijesti | Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV)