Sastanak s predstavnicima Međunarodne Višegradske fundacije

Sastanak s predstavnicima Višegradske fundacije (International Visegrad fund)
 
Predstojnik Ureda za udruge Vlade RH, dr. sc. Igor Vidačak, sastao se 17. listopada 2007. s predstavnicima Višegradske fundacije, g. René Kubášekom i g. Kristóf Forraiom.
Međunarodna Višegradska fundacija (eng. International Visegrad Fund (IVF)) jest međunarodna organizacija sa sjedištem u Bratislavi, koju su 2000. godine osnovale Vlade četiriju zemalja, takozvanih Visegrad zemalja (V4) – Republike Češke, Republike Mađarske, Republike Poljske te Republike Slovačke. Fundacija djeluje s ciljem promicanja razvoja i snažnije suradnje između četiri zemlje pružanjem financijske potpore zajedničkim kulturnim, znanstvenim i obrazovnih projektima, putem razmjena među mladima, prekogranične suradnje i turističke promocije.
Prilikom sastanka prepoznate su mogućnosti suradnje i razmjene iskustava s Hrvatskom, budući da Visegrad fundacija širi djelovanje i pruža potpore također i u području zemalja susjednima V4 područja. 
Hrvatska ima iznimno važnu ulogu za Međunarodnu Višegradsku Fundaciju, predstavljajući vrata na Balkan za veliki broj organizacija iz regije V4. Financijska potpora nudi se za razmjenu studenata između sveučilišta Višegradskih zemalja i Hrvatske, kao iz drugih balkanskih zemalja,  na dodiplomskim i poslijediplomskih studijima. Fundacija je također zainteresirana za sve projekte povezane s “Višegradom”, temeljene na suradnji hrvatskih organizacija s njihovim partnerima iz Višegradskih zemalja.
Proračun od 5 milijuna Eura godišnje kojime Fundacija raspolaže sastoji se od jednakih doprinosa svake od V4 zemlje, a financijska potpora dodjeljuje se u vidu programa bespovratnih sredstava (grantova), stipendija i umjetničkih boravišnih potpora. Iako su umjetničke boravišne potpore jedini program predviđen isključivo za područje V4 zemalja, stipendije i bespovratna sredstva dostupni su također i kandidatima iz drugih zemalja, uključujući Hrvatsku. Primatelji potpore Fundacije uglavnom su organizacije civilnoga društva, općine i gradovi te ostala tijela lokalne samouprave, ali i privatne tvrtke, škole i sveučilišta, kao i pojedinačni studenti i umjetnici.
Organizacije civilnoga društva i iz Republike Hrvatske imaju mogućnost podnošenja projektnih prijedloga za dobivanje financijske potpore kroz programe bespovratnih sredstava – uvjet je partnerstvo s najmanje dvije organizacije iz V4 zemalja, koje se pri podnošenju prijedloga treba potvrditi tek pismom partnerske organizacije, a prijavni obrasci mogu se preuzeti s internetske stranice Višegradske fundacije.
Tražitelji financijske potpore iz Hrvatske mogu se također prijaviti za primanje studentskih stipendija.
Financijske potpore retrogradno se isplaćuju, a kalendar raspisivanja natječaja (ukupno 10 rokova godišnje) za svaku od aktivnosti  možete pratiti putem internetskih stranica Višegradske fundacije.
 
Više o mogućnostima financijskih potpora Međunarodne Višegradske fundacije na našim podstranicama natječaja.
  
Susret  s predstavnicima Višegradske fundacije zaključen je dogovorom oko zajedničkih napora u smjeru očekivane uspješne suradnje Hrvatske i V4 zemalja kroz mogućnosti financijskih potpora koje Visegrad fundacija pruža, a s ciljem snažnije suradnje i umrežavanja na europskom području i nakon pristupanja RH Europskoj uniji, što je u interesu čitave europske regije.
 


Pisane vijesti