Studijski posjet delegacije Crne Gore Uredu za udruge Vlade RH

  • Slika /slike/Delegacija CG_ožujak 2018 (2).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Od 27. do 29. ožujka 2018. godine Ured za udruge Vlade RH posjetila je delegacija Crne Gore s ciljem razmjene iskustava i znanja o standardima javnog financiranja nevladinih organizacija.

Trodnevni studijski posjet organiziran je u sklopu projekta „Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama saradnje Vlade i nevladinih organizacija u Crnoj Gori“ koji se financira se u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) 2014-2020- Podrška civilnom društvu u Crnoj Gori 2014-2015. Delegaciju su činili predstavnici crnogorskog Ministarstva javne uprave - Direktorata za međunarodnu saradnju i programe pomoći, Nacionalne kancelarije za saradnju s nevladinim organizacijama te Direktorata za državnu upravu.

Djelatnici Ureda za udruge Vlade RH predstavili su djelokrug i aktivnosti Ureda s naglaskom na institucionalni, pravni i financijski okvir za suradnju između Vlade i nevladinih organizacija u Hrvatskoj, ključnim koracima u implementaciji natječaja za financiranje projekata i programa organizacija civilnoga društva (OCD) iz javnih izvora, a predstavljena su i iskustva u angažmanu procjenjivača prijava projekata OCD-a i ugovaranju, monitoringu i evaluaciji projekata. Uz navedeno, predstavnik udruge ACT Grupe upoznao je članove delegacije sa stanjem socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, kao i s vidljivosti i održivosti programa OCD-a financiranih iz javnih izvora.

Drugog dana studijskog posjeta članovima delegacije predstavljen je razvoj strukture upravljanja fondovima EU u Hrvatskoj do ulaska u članstvo u EU, uloga Ureda u upravljanju fondovima pretpristupne pomoći EU za organizacije civilnog društva (od IPA programa do Europskog socijalnog fonda), kao i primjeri iz prakse praćenja provedbe projekata OCD-a financiranih iz fondova EU.

Zadnji dan studijskog posjeta članovi delegacije imali su priliku čuti nešto više o novim metodama uključivanja civilnog društva u oblikovanje javnih politika te im je predstavljen portal e-Savjetovanja. 

Pisane vijesti | Međunarodna i razvojna suradnja