Suradnja s civilnim društvom za vrijeme članstva Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a

Na poticaj Savjeta za razvoj civilnog društva i Ureda za udruge, u utorak, 22. siječnja 2008., održan je sastanak s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija na kojem se razgovaralo o mogućnostima doprinosa civilnog društva boljoj kvaliteti sudjelovanja Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a.
 
Na sastanku je ponovno istaknut važan doprinos koji su u proteklih sedamnaest godina organizacije civilnog društva u Hrvatskoj dale izgradnji mira kroz  svoje humanitarno djelovanje, kroz rad s izbjeglicama, braniteljima i drugim ugroženim skupinama, te kroz rad na demokratizaciji države, zaštiti ljudskih prava, slobodi medija, uspostave vladavine prava. U tom je smislu naglašeno da organizacije civilnog društva u Hrvatskoj imaju veliko znanje i iskustvo na ovom području koje može pomoći drugim zemljama i njihovim organizacijama civilnog društva koja se nalaze u sličnoj situaciji u kojoj je bila Hrvatska proteklog desetljeća. 
 
Pomoćnik ministra u Upravi za međunarodne organizacije i sigurnost, g. Pjer Šimunović, predstavio je glavne skupine prioriteta Republike Hrvatske tijekom razdoblja članstva Hrvatske u Vijeću sigurnosti te izrazio spremnost za kontinuirani dijalog s organizacijama civilnog društva.
 
Predstavnici Savjeta za razvoj civilnog društva iznijeli su potrebu redovitog informiranja i savjetovanja o temama koje su na dnevnom redu Vijeća sigurnosti, te je dogovorena zajednička organizacija okruglih stolova i javnih tribina putem kojih bi se širi krug organizacija civilnog društva uključio u važne rasprave koje bi u konačnici trebale pridonijeti što kvalitetnijem formuliranju i prezentiranju stajališta Hrvatske na sjednicama Vijeća.
 
Imajući u vidu ciljeve Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, na sastanku je također istaknuta potreba kvalitetnijeg uključivanja organizacija civilnog društva u pripremu i provedbu politike razvojne pomoći Hrvatske, kao i u provedbu milenijskih razvojnih ciljeva.
 
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija – Republika Hrvatska i Vijeće sigurnosti
Brošura o kandidaturi RH za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a u periodu 2008-2009.
Stalna misija RH pri UN-u
UN – Vijeće sigurnosti


Pisane vijesti