U Skopju održana Regionalna konferencija o suradnji vlade i civilnog društva

Prva regionalna konferencija vladinih ureda za suradnju s udrugama pod nazivom „Suradnja Vlade s civilnim sektorom“ održana je 4. ožujka 2008 u Skopju. Regionalnu konferenciju organizirao je Odjel za suradnju s nevladinim organizacijama Vlade Republike Makedonije, a sudjelovali su predstavnici Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije i Crne Gore.

Gospodin Stojan Todorov, Glavni Tajnik Vlade Republike Makedonije svečano je otvorio konferenciju te u uvodnom govoru istaknuo važnost aktivnog doprinosa civilnog društva u razvoju demokracije te dobre vladavine u regiji, što predstavlja izuzetno dinamičan proces. Vrijednost uloge civilnog sektora kao kontrolnog mehanizma rada Vlade prepoznata je u Republici Makedoniji kao iznimno važan element daljnjeg demokratskog razvoja, a osnivanjem Jedinice za suradnju s nevladinim organizacijama unutar Generalnog sekretarijata Vlade Republike Makedonije u prosincu 2004. godine uspostavljena je bliskija suradnja između civilnog sektora i Vlade. Također je istaknuto da će razmjena iskustava i dobrih praksi među zemljama u regiji ojačati različite mehanizme suradnje između zemalja u regiji.

Cilj konferencije bio je osnažiti kapacitete vladinih institucija u oblikovanju i uspostavljanju kvalitetnije suradnje s civilnim sektorom te raspraviti mogućnosti uspostave održivih modela sudjelovanja civilnog društva u kreiranju javnih politika.

Predstojnik Ureda za udruge, dr.sc. Igor Vidačak, predstavio je institucionalni i strateški okvir za suradnju države i civilnog društva u Republici Hrvatskoj te iznio pregled prioritetnih mjera Operativnog plana Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

Slijedom izlaganja predstavnika iz svake od zemalja sudionici konferencije imali su prigodu steći širu sliku o pravnim i institucionalnim okvirima unutar kojih funkcionira civilno društvo u regiji. Zaključeno je kako su potrebni daljnji napori jačanja suradnje između državnih tijela za suradnju s civilnim sektorom u regiji s ciljem razmjene iskustava i dobre prakse, kako bi se ostvarila još bliža suradnja i to ne samo u kontekstu pristupanja Europskoj Uniji već i u bliskoj suradnji na regionalnim projektima.

 
 


Pisane vijesti