U Varaždinu održana javna tribina i radionica Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?

  • Slika /slike/slika 15.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Nakon uspješnog događanja u Rijeci, 13. ožujka 2019. godine, Ured za udruge je u svojstvu kontakt točke programa Europa za građane 2014-2020 s partnerima - platformom CROSOL, Ministarstvom kulture - Deskom Kreativne Europe i udrugom V.U.K. iz Varaždina proveo još jednu javnu tribinu i radionicu, u Varaždinu, pod nazivom: Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske? Cilj javne tribine i radionice je doprinijeti razini informiranosti građana i organizacija civilnog društva o predsjedavanju Republike Hrvatske Vijećem EU 2020, potaknuti njihovo aktivno uključivanje u proces definiranje prioriteta HR za vrijeme predsjedavanja, te ih upoznati s mogućnostima financiranja iz programa Europa za građane za neki od vlastitih projekata vezanih uz demokratski angažman i aktivnu participaciju na lokalnoj i EU razini, kao i o mogućnostima financiranja umjetničkih projekata iz programa Kreativna Europa – Potprogram Kultura.

Javna tribina započela je početnim izlaganjem predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova - načelnice Sektora za COREPER I, Željke Babić i voditeljice Službe za institucionalna pitanja EU, Goranke Primc. Objasnile su prisutnima što znači predsjedavanje Vijećem EU, kakvu ulogu predsjedavajuća zemlja zauzima na EU razini, koji će biti politički kontekst u 2020. godini i kakvi nas izazovi čekaju tijekom predsjedavanja. Potom su, iz perspektive Ministarstva koje je koordinator svih relevantnih aktivnosti vezanih za predsjedavanje, predstavile aktivnosti kojima se Republika Hrvatska priprema za predsjedavanje te iznijele prijedloge tema i prioriteta koje bi RH trebala zastupati, a koje su resorna ministarstva dostavila MVEP-u kao koordinacijskom tijelu.
Gordan Bosanac ispred platforme CROSOL istaknuo je teme koje je civilno društvo prepoznalo kao iznimno važne za RH i EU, a kojima bi se RH trebala aktivno baviti tijekom prve polovine 2020. godine, kao što su zaštita vladavine prava, europskih vrijednosti i temeljnih ljudskih prava, proširenje EU na Zapadni Balkan, održivi razvoj i socijalna pravda. Istaknuto je kako se na prioritetima RH planira raditi sve do rujna, nakon čega se očekuje njihovo usvajanje u prosincu 2019. godine, a građani su pozvani da se uključe u raspravu i daju svoje prijedloge putem dostupnih kanala Ministarstva vanjskih poslova, platforme CORSOL i podstranice Vladinog ureda za udruge koja će uskoro biti dostupna.
Uslijedila je rasprava tijekom koje su prisutni izlagali svoja mišljenja i postavljali pitanja predstavnicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova vezano za tehničku organizaciju predsjedavanja, biranju predstavnika RH koje će predsjedavati u različitim formatima Vijeća te načinima praćenja uspješnosti hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU.

U sklopu događanja, prisutnima se kratko obratila i predstavnica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH, Barbara Peranić, koja je svih informirala o kampanji Europskog parlamenta pod nazivom Ovaj put glasam te istaknula dosadašnju nisku izlaznost i pozvala sve građane i građanke RH da iskoriste svoje pravo glasa 26. svibnja 2019. kada se održavaju izbori za EU parlament u Republici Hrvatskoj.

Nakon tribine, predstavnice Ureda za udruge, Maja Tomičić i Ministarstva kulture, Anera Stopfer održale su radionice o programu Europa za građane 2014-2020 i programu Kreativna Europa tijekom kojih su sudionici bili upoznati s mogućnostima financiranja projekata sredstvima iz ova dva programa. Sudionici su dobili osnovne informacije o natječajima u sklopu programa, te su kroz vježbe razvijali i predstavljali svoje projektne ideje.

Prezentacije s radionica možete preuzeti ovdje:
  1. Europa za građane 2014-2020
  2. CROSOL
  3. Kreativna Europa




Pisane vijesti