Udruge dobitnice nagrade u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2018.

Slika /slike/Pristup informacijama - genericke slike/shutterstock_165696095.jpg
Podsjećamo da su udruge širom Hrvatske otvorile svoja vrata zainteresiranim građanima kroz gotovo 500 različitih događanja tijekom trodnevne manifestacije Dani otvorenih vrata udruga 2018.

Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske odabralo je 4 udruge koje će dobiti godišnju pretplatu na časopis Udruga.hr. Sudionici su odabrani na temelju angažmana na Danima otvorenih vrata udruga, popraćenosti događanja u medijima te zaprimljenim popratnim materijalima i prilozima (slikama i video zapisima s događanja te dokazima popraćenosti u lokalnim medijima). 

Udruge koje su osvojile nagradu su:
  1. Centar za mladež Zaprešić
  2. „SRCE“ – Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji
  3. Udruga slijepih Istarske županije
  4. Udruga "Otac Ante Gabrić"

Centar za mladež Zaprešić je Dane otvorenih vrata udruga obilježio u dva dana i na dva različita načina. Službeno otvorenje održalo se u četvrtak, 24.5., kada se razgovaralo o uspjesima Centra, postignućima i značaju za lokalnu zajednicu i ljude koji žive u njoj. U petak, 25.5., je organizirana izložba likovnih radova učenika koji su kroz razne projekte prošli kroz rad Centra za mladež Zaprešić. 

Udruga Srce je organizirala javnu tribinu o važnosti socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom i ostalih marginaliziranih skupina. Promoviran je zdravstveni priručnik nastao u okviru aktivnosti programa „Poludnevni boravak i Klub Srce“. U sklopu Dana otvorenih vrata udruga uključili su učenike u volonterske aktivnosti izrade zelinskih suvenira koji će biti izloženi tijekom obilježavanja Svetoivanjskih dana.

Udruga slijepih Istarske županije obilježila je DOVU uz članove Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper, udrugom s kojom USIŽ već ima utemeljenu suradnju u provedbi EU projekata. Na Danima otvorenih vrata zainteresirani su imali prilike biti upoznati s tiflotehničkim pomagalima za slijepe, doznati nešto više o svakodnevnici populacije slijepih, ali i zaigrati govorni elektronski pikado za slijepe te videću kuglanu.

Udruga Otac Ante Gabrić obilježila je Dane otvorenih vrata udruga predstavljajući čitav niz aktivnosti koje se provode tijekom cijele godine. Međugeneracijsko druženje pod nazivom Kako su živjeli naši stari proteklo je u druženju s učenicima osnovne škole Stjepana Radića koji su predstavili projekt Kulturna baština nas oplemenjuje. Kroz predstavljanje projekta oživljavao se i zavičajni govor. 

Zahvaljujemo svim udrugama na uloženom trudu i uspješno održanom Danu/ima otvorenih vrata, te Vas pozivamo da se ovoj manifestaciji priključite i iduće godine! 

Pisane vijesti