Ured Svjetske banke u Hrvatskoj dodijelio darovnica udrugama unutar natječaja Fonda za civilno društvo

Ured Svjetske banke u Hrvatskoj 27. svibnja 2008. svečano je dodijelio darovnice udrugama čiji projektni prijedlozi su osvojili financijske potpore unutar natječaja Fonda za civilno društvo. Natječaj za podnošenje projektnih prijedloga bio je otvoren do 4. travnja 2008., a ukupan iznos sredstava za male potpore ove godine iznosio je 35.000 USD - iznosi dodijeljenih potpora kreću se u rasponu od 3.000 USD do 7.000 USD.

Fond za civilno društvo podržava aktivnosti koje se odnose na građanski angažman u osnaživanju marginaliziranih i ranjivih skupina. Građanski angažman je proces u kojem se organizacije civilnoga društva aktivno angažiraju u odnosima i djelovanjima s državom i ostalim čimbenicima razvoja radi rješavanja pitanja od javnoga interesa.Ciljevi tih aktivnosti obuhvaćaju promicanje dijaloga i širenje informacija te jačanje partnerstva s ključnim čimbenicima u potpori razvojnog procesa (vladinim agencijama, organizacijama civilnoga društva, multilateralnim i bilateralnim agencijama, zakladama te privatnim sektorom). Cilj Fonda za civilno društvo (bivši naziv Program malih potpora) Svjetske banke jest razvoj učiniti obuhvatnijim i pravičnijim, i to snaženjem uloge građana, kako bi mogli prihvatiti i preuzeti veću inicijativu u razvojnim procesima.

Dobitnici ovogodišnjih potpora unutar programa Fonda za civilno društvo su sljedeći projekti udruga:
  •  Eko udruga „Krka“ Knin Projekt Zeleni telefon ima za cilj osnaživanje lokalne zajednice i njezino veće sudjelovanje u rješavanju problema povezanih sa zaštitom okoliša. Putem usluga Zelenog telefona, šira zajednica, a osobito mladi i studenti, moći će izvještavati o incidentima opasnim za okoliš te sudjelovati u zajedničkim aktivnostima čija je svrha poboljšanje okoliša. „Krka“ će također izraditi edukativne brošure o važnosti zaštite okoliša.
  • Udruga „Izvor“ – Projekt Edukacija zajednice o mogućnostima i prilikama koje se pružaju u seoskom turizmu usredotočen je na osnaživanje i motiviranje šire zajednice duž rijeke Petrinjčice te u selu Hrvatski Čuntić za uključivanje u aktivnosti seoskog turizma putem radionica. Osim toga, 'Izvor' će izraditi brošure s informacijama o prilikama koje se pružaju u seoskom turizmu te opisom mogućih vrsta djelatnosti.
  • Udruga za promicanje istih mogućnosti UPIM Projekt Podacima do lakšeg zapošljavanja osoba s invaliditetom ima za cilj uvođenje praćenja podataka o zapošljavanju osoba s invaliditetom u Hrvatski registar invaliditeta. Kako bi se osiguralo učinkovito praćenje provedbe Nacionalne strategije za promicanje istih mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje 2007.-2015., s posebnim naglaskom na zapošljavanje, potrebno je stalno praćenje parametara vezanih uz zapošljavanje. Pouzdani podaci o zapošljavanju osoba s invaliditetom bit će podloga za ocjenjivanje poduzetih mjera i temelj za daljnje djelovanje civilnog društva u poticanju zapošljavanja osoba s invaliditetom.
  • Udruga Ćakula kroz život – Projekt Odrastanje bez nasilja i ovisnosti – Unutar ovog projekta nevladina udruga će izraditi dvadesetominutni edukativni dokumentarni film o prevenciji nasilja i ovisnosti o drogama. Dokumentarni video film prikazivat će se u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske. Cilj projekta je educirati djecu i mlade o problemima nasilja, naučiti djecu, učenike i mlade ljude da prihvaćaju različitosti (djeca s jednim roditeljem, manjine, itd.), poučiti djecu i mlade kako da reagiraju na nasilje i kako da ga izbjegnu, ohrabriti ih da prijave nasilno ponašanje, razvijanje svijesti o problemima koji uzrokuju nasilje, poticanje mladih da pomognu drugima koji imaju probleme, podizanje svijesti o opasnostima od droga, itd.
  • HrvatskodebatnodruštvoProjektOsnaživanjemladihima za cilj omogućiti mladima da se iz prve ruke upoznaju s načinom na koji djeluju lokalne vlasti te kroz vlastito iskustvo upoznaju s načinom donošenja odluka na lokalnoj razini, kao ipovećati znanje, zanimanje i motivaciju da se više angažiraju u aktivnostima civilnog društva. Projekt će se provoditi putem tri aktivnosti: (i) edukacija mladih za javnu debatu o tome kako djeluju lokalne vlasti i kako se odnose naspram viših razina civilnoga društva, (ii) pohađanje sjednica lokalnih vlasti kako bi se pratio njihov rad i (iii) organizacija javnih rasprava o lokalnim problemima.
  • Ars Publica – Projekt Osnaživanje mladih putem radionica i mentorstva za Rome i druge marginalizirane skupine u Belom Manastiru za samozastupljivanje i aktivno uključivanje u njihove zajednice – ima za cilj stvaranje više mogućnosti za mlade Rome i druge marginalizirane mlade za aktivno uključivanje i utjecanje na odluke u svojoj zajednici. To će se postići putem brojnih radionica koje će: (i) pružiti alate i pozitivna iskustva aktivnog uključivanja i samozastupljivanja u zajednici mladim Romima i ostalim marginaliziranim mladima; (ii) stvoriti siguran prostor za razgovor sudionika o problemima diskriminacije, individualnim i kolektivnim ljudskim pravima; (iii) pružiti priliku onima za koje se drži da su 'u nepovoljnom položaju' da postanu aktivni nosioci pozitivnih promjena u svojoj zajednici.
  • Labin Art Express XXI (L.A.E.) – Mladi na lokalnim izborima 2009 će organizirati niz predavanja i radionica za skupine do 100 učenika (u dobi od 16-18 godina) u srednjoj školi Mate Balzina u Labinu s ciljem razvijanja i poboljšavanja vlastitih sposobnosti aktivnog sudjelovanja u procesu donošenja odluka na lokalnoj razini. Osim toga, L.A.E. će organizirati javne raspravo o nadolazećim lokalnim izborima za ciljnu skupinu od 300 učenika iz grada Labina i susjednih općina. Sveobuhvatni cilj jest pokrenuti, educirati i ohrabriti aktivno sudjelovanje mladih u tom području.
  • Komitet za ljudska prava Karlovac – Projekt Razvijanje volonterstva, aktivnosti projekta imaju za cilj razvijati i promicati volonterstvo u karlovačkoj županiji putem motiviranja zajednice, a osobito mladih, za uključivanje u rješavanje problema u zajednici kao i davanje glasa onima koji ga sami nemaju. Osim toga, putem dijeljenja edukativnih materijala i kontakata s medijima projekt će promicati ideju volonterstva te pružati obuku iz volonterstva.
  • HOMO Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda – Projekt Pravo na zdrav grad, usredotočen je na podizanje svijesti i razumijevanja svih građana o problemima okoliša, motiviranje mladih da promijene ponašanje i način življenja te skrbe za okoliš i poštuju ga. To će se ostvariti uspostavom patrola za okoliš, koje će se sastojati od učenika čija će zadaća biti aktivnosti iz područja podizanja svijesti u gradu Puli.


Pisane vijesti