Vlada prihvatila godišnje izvještaje o provedbi Operativnog plana i financiranju projekata i programa organizacija civilnog društva u 2007.

Na sjednici održanoj 8. svibnja 2008. Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Izvješće o provedbi mjera Operativnog plana Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2007. do 2011. godine za razdoblje od 1. veljače 2007. do 1. veljače 2008. godine, kao i Izvješće o dodijeljenim financijskim potporama za projekte i programe organizacija civilnoga društva u 2007. godini.
 
S obzirom na svoju ulogu koordinatora rada tijela državne uprave u vezi s razvojem suradnje s nevladinim, neprofitnim sektorom, Ured za udruge zadužen je za praćenje provedbe mjera Operativnog plana Nacionalne strategije i o tome jednom godišnje u pisanom obliku izvještava Vladu Republike Hrvatske. U tom smislu Ured za udruge pokrenuo je u srpnju 2007. suradnju institucija nositeljica mjera Operativnog plana koja je rezultirala pojedinačnim izvještajima. Prvi izvještaji o provedbi su objedinjeni za razdoblje od siječnja do lipnja 2007. godine kako bi se dobio preliminaran pregled ostvarivanja mjera Operativnog plana koji je u rujnu 2007. predstavljen Savjetu za razvoj civilnog društva. Na temelju drugog kruga očitovanja o provedbi mjera, izrađen je nacrt godišnjeg izvještaja koji prihvaćen na sjednici Savjeta za razvoj civilnog društva uz niz preporuka ugrađenih u završnu verziju.
U izvještajnom razdoblju od 1. veljače 2007. do 1. veljače 2008., Operativnim planom predviđena je provedba 53 mjere, unutar jedanaest tematskih poglavlja i cjelina unutar pojedinih poglavlja. Brojnost mjera unutar cjelina nije ravnomjerna, kao što se razlikuje i opsežnost pojedinih mjera. Za praćenje opsega provedbe indikativan je podatak da je u izvještajnom razdoblju započela, a u nekim slučajevima i potpuno završila provedba 34 mjere, što ukazuje da je provedba obuhvatila 64% svih mjera predviđenih za 2007. i siječanj 2008.
 
Prvi godišnji izvještaj o provedbi mjera Operativnog plana sadržava podatke o 53 mjere  koje provode brojna tijela državne uprave, i to na područjima
  • sudjelovanja građana u oblikovanju javne politike,
  • obrazovanja za demokratsko građanstvo i ljudska prava,
  • izgradnja pravnog i institucionalnog okvira za potporu razvoja civilnog društva
  • poboljšanja sustava financiranja organizacija civilnog društva
  • regionalnog razvoja
  • razvoja volonterstva, filantropije i zakladništva, te
  • razvoja civilnog društva u međunarodnom kontekstu, pogotovo u svjetlu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.
 
Izvješće o dodijeljenim financijskim potporama za projekte i programe organizacija civilnoga društva u 2007. godini usvojen od Vlade Republike Hrvatske sastoji se od tri dijela. U prvom dijelu prikazane su dodijeljene financijske potpore organizacijama civilnoga društva na nacionalnoj razini. Podaci su analizirani prema davatelju financijske potpore te vidu dodjeljivanja potpore, prema području i podkategorijama financiranja, a prikazani su i rezultati ankete vezani uz natječaj o financiranju projekata i programa civilnoga društva. U drugom dijelu izvješća prikazani su podaci na razini županija, a u trećem dijelu prikazana su dodijeljena financijska sredstva na razini gradova.
 
Iz Izvještaja  je vidljivo da je iz državnog proračuna u 2007. godini dodijeljeno 470.192.095,08 kn što je u odnosu na 2006. godinu za 31,59% više. Osim vrlo detaljne analize dodijeljenih potporama po institucijama – davateljima financijskih potpora odnosno po područjima financiranja, Izvještaj sadrži i detaljni prikaz rezultata istraživanja o stupnju usklađenosti postupaka provedbe natječaja za dodjelu financijskih potpora u svim institucijama.
 
Podaci prikupljeni od svih županija i gradova pokazuju da je iz županijskih proračuna dodijeljeno 337.911.036,03 kn, a iz gradskih proračuna 439.330.869,58 kn.
 
Podaci koje je Ured za udruge prikupio za potrebe ovog izvješća pokazuju da je iz državnog proračuna, te iz proračuna županija i gradova, u 2007. godini dodijeljeno 1.247.434.000,69 kn za projekte i programa organizacija civilnog društva.
 
Kao i za prethodne tri godine, iscrpni podaci o svim pojedinačnim dodijeljenim potporama iz državnog proračuna, te županijskih i gradskih proračuna, bit će uskoro dostupni u javnoj bazi podataka na internetskim stranicama Ureda za udruge, s informacijama o nazivu organizacije, nazivu i voditelju projekta, te iznosu odobrene potpore. Nadalje, izvještaj će skupa s podacima o pojedinačnim potporama biti tiskan i distribuiran zainteresiranoj javnosti, što je dodatan doprinos transparentnosti izvještavanja o dodijeljenim potporama projektima i programima organizacija civilnog društva.
 


Pisane vijesti