Župan Krapinsko-zagorske županije potpisao Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnoga društva u prisutnosti članova Savjeta za razvoj civilnoga društva Krapinsko-zagorske županije

  • Slika /slike/10.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u suradnji sa Savjetom za razvoj civilnoga društva Krapinsko – zagorske županije, u prostorijama Centra za mlade i nezavisnu kulturu u Zaboku organizirao je događanje pod nazivom “Suradnja Županije s civilnim društvom” u sklopu kojeg je župan Željko Kolar potpisao Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnog društva u Republici Hrvatskoj.

Događanje je prvo u nizu događanja u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2018., manifestacije koju Ured za udruge tradicionalno organizira već 7 godinu za redom, a koja se ove godine održava od 24. do 26. svibnja. Kako bi građanima približile svoje programe i aktivnosti, udruge širom Hrvatske u okviru Dana otvorenih vrata udruga organiziraju radionice, predavanja, akcije te na inovativne načine predstavljaju svoje društveno korisne projekte i programe, ali i mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe.

Na području Krapinsko-zagorske županije tom je prigodom svoja je vrata otvorilo desetak udruga, dok će se njih četrdesetak predstaviti na Sajmu udruga KZŽ, koji se organizira u subotu, 26. svibnja u Gornjem Jesenju.

Zamjenica ravnateljice Ureda za udruge Vlade RH Vesna Lendić Kasalo istaknula je kako se Krapinsko-zagorska županija nalazi na hrvatskom vrhu u području suradnje s civilnim društvom te je zato i prva županija koja potpisuje Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnoga društava RH. Također je dodala da je Krapinsko-zagorska županija primjer najbolje prakse kako lokalna zajednica i regionalna samouprava mogu i trebaju surađivati s organizacijama civilnoga društva kao partnerima u rješavanju lokalnih potreba budući da, uz Savjet za razvoj civilnog društva, županija ima i svoj Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću te je i prva, 2016. godine, donijela Strategiju za razvoj civilnoga društva.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako je potpisivanje ove Deklaracije i stanje civilnog sektora na području županije rezultat kontinuiranog dugogodišnjeg rada te da su udruge veliko bogatstvo Krapinsko-zagorske županije, a svi rezultati se postižu upravo zbog sjajne sinergije između organizacija civilnoga društva i županije.

Okupljene je pozdravila i zamjenica župana Jasna Petek, koja je naglasila kako županija odnos s organizacijama civilnoga društva gradi kroz prizmu partnerstva i međusobnog uvažavanja. Već je 2003. godine, među prvima u Hrvatskoj, raspisala javni natječaj za dodjelu financijskih potpora udrugama te se javni pozivi i natječaji za financiranje djelovanja organizacija civilnoga društva kontinuirano objavljuju, sukladno važećoj zakonskoj regulativi. Na području Krapinsko-zagorske županije trenutno djeluje 1184 udruga, a županija za sufinanciranje udruga svake godine iz proračuna izdvaja između 9% i 10% izvornog proračuna, odnosno 4,5 do 5 milijuna kuna. Ove je godine putem javnih potpora i natječaja sufinancirano 178 udruga iz raznih područja djelovanja.

Rad Savjeta za razvoj civilnog društva Krapinsko-zagorske županije predstavila je njegova predsjednica Ivana Radanović, dok je o manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga 2018. govorila voditeljica Odjela za strateško planiranje, programiranje i informiranje Ureda za udruge RH Stela Fišer Marković.

Deklaracija o suradnji županija i organizacija civilnog društva u Republici Hrvatskoj koja je ovom prigodom predstavljena i potpisana od strane župana Krapinsko – zagorske županije, nastala je uvažavajući činjenicu da je razvijeno civilno društvo jedna od pretpostavki i mjerila demokracije i stabilnosti političkoga sustava, a suradnja javne vlasti s građanima i civilnim društvom u stvaranju, provedbi i praćenju javnih politika jedno od temeljnih obilježja države koja služi svojim građanima, te imajući u vidu Europsku povelju o lokalnoj samoupravi i Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva.
Potpisivanje je pokrenuo Ured za udruge Vlade RH u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija po uzoru na projekt potpisivanja Deklaracije o suradnji gradova i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj kojom su, počevši od 2013. godine, gradonačelnice i gradonačelnici izražavali spremnost za razvijanje suradnje i partnerskog odnosa s organizacijama civilnoga društva te se obvezivali na provođenje aktivnosti kojima se unapređuje savjetovanje i uspostavlja transparentan i djelotvoran sustav financiranja i podrške provedbi projekata i programa organizacija civilnoga društva od interesa za opće dobro.
 

Pisane vijesti