22 milijuna kuna udrugama za zaštitu ljudskih prava i unaprjeđenje položaja romske nacionalne manjine

  • Slika /slike/IPA 2012 -03.11.2015..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom dovršetka procesa ugovaranja projekata financiranih u sklopu EU natječaja IPA 2012, u Kući Europe je upriličeno svečano uručivanje 22 ugovora vrijedna 22 milijuna kuna.

Svrha natječaja „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanja djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ je osnažiti doprinos civilnog društva dosljednom provođenju europskih standarda zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, unaprijediti sudjelovanje građana u zaštiti ljudskih prava te poboljšati položaj i ostvarivanje prava Roma u Hrvatskoj.

Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u svom je izlaganju naveo da je aktivno i snažno civilno društvo jamac održivosti reformi u području zaštite ljudskih i manjinskih prava koje je Hrvatska pokrenula u procesu pristupanja Europskoj uniji. U zadnjih desetak godina kroz EU natječaje Ureda za udruge povučeno je 40 milijuna eura za podršku razvoju civilnog društva, a kroz Europski socijalni fond a u programskom razdoblju 2014.-2020. udruge će imati na raspolaganju 90 milijuna eura. Osvrnuo se i na opravdanost financiranja udruga istaknuvši da je posljednjih godina uspostavljen kvalitetan institucionalni okvir za objektivno i nepristrano financiranje udruga iz javnih izvora kojim je osigurana visoka razina fiskalne odgovornosti i transparentnosti u dodjeli sredstava.

Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, čestitala je korisnicima istaknuvši da je zaprimljeno više od 100 prijava na natječaj te da se krajem ove godine očekuje i ugovaranje zadnjih projekata iz sredstava pretpristupne pomoći EU za sektor civilnog društva.

Ugovore za 22 projekta organizacija civilnog društva dodijelila je gđa Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih. Gđa Opačić je zahvalila udrugama na predanom radu, posebice u manjim sredinama gdje udruge djeluju kao jedan od rijetkih oblika podrške ugroženim skupinama. Naglasila je da za očigledan napredak u zaštiti ljudskih prava i položaja romske nacionalne manjine itekako možemo zahvaliti udrugama. Zaključila da udruge svojim zalaganjem i terenskim radom te većom fleksibilnošću u odnosu na institucionalne strukture predstavljaju neizostavne aktere društvenog razvoja. 

Popis ugovorenih i predstavljenih projekata nalazi se ovdje.

Pisane vijesti