27 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za podršku razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja

  • Slika /slike/DKU1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske održao je svečanu dodjelu ugovora za projekte iz Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja“ 19. ožujka 2018. u Kući Europe, Cesarčeva 2, Zagreb.

Cilj Poziva „Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja“ je povećati broj studenata sa stečenim praktičnim znanjima i vještinama za rješavanje konkretnih društvenih problema i razvoj zajednice. Njime se ističe važnost suradnje visokoobrazovnih ustanova i organizacija civilnoga društva u obrazovanju društveno odgovornih i aktivnih građana, čime se doprinosi ukupnom razvoju i poboljšanju zajednice. Društveno korisno učenje prepoznaje se kao učinkovit način povezivanja studenata i visokoškolskih nastavnika s organizacijama civilnoga društva i širom društvenom zajednicom te kao važan poticaj u pronalaženju prvog posla po završetku školovanja.

24 udruge potpisale su ugovore o financiranju projekata, dok će tri dodatne udruge to učiniti u narednim danima. Projekti vrijedni 27 milijuna kuna sufinanciraju se iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.
Potpisnike ugovora uvodno su pozdravili predstavnici Posredničkih tijela i Upravljačkog tijela za provedbu Europskog socijalnog fonda.

Vesna Lendić Kasalo, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge, čestitala je svim korisnicima. Istaknula je kako će organizacije civilnoga društva koje će provedbom projekta jačati svoje kapacitete za provedbu programa društveno korisnog učenja doprinijeti stjecanju vrijednih iskustava studentima za zanimanja za koja se školuju te pomoći visokoškolskim ustanovama u usustavljivanju praktičnog dijela učenja koje se organizira u okviru visokoškolskih ustanova te približiti potrebe krajnjih korisnika, stvarnih ljudi koji žive u lokalnim zajednicama. Gospođa Lendić Kasalo sažela je predviđene rezultate ugovorenih projekata: u provedbi projektnih aktivnosti sudjelovat će 1.785 studenata, 192 organizacija civilnoga društva unaprijedit će svoje kapacitete, a u provedbi projekata sudjelovat će i 369 volontera sa 19.673 volonterska sata.

Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, istaknuo je da su ovo najkvalitetniji projekti od čak 189 prijavljenih. Informirao je okupljene da je Nacionalna zaklada u svrhu učinkovitijeg praćenja provedbe EU projekta oformila Odjel za podršku i praćenje provedbe programa EU koji će djelovati i kroz područne urede u Osijeku, Splitu i Rijeci.

Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, naglasila je kako je ovo jedan od prvih realiziranih poziva iz prioriteta namijenjenog civilnome društvu. Najavila je i 5 novih poziva vrijednih više od 200 milijuna kuna namijenjenih isključivo civilnom društvu u 2018., kao i projekte iz drugih prioriteta otvorenih civilnom društvu.

Projekti odabrani za financiranje u sklopu Poziva „Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja“

Pisane vijesti