Deset godina rada besplatne i anonimne linije 116 006 Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja obilježeno instalacijom u Muzeju prekinutih veza

  • Slika /dokumenti/NPC_Muzej_prekinutih_veza_79.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

S više od 16 000 odgovorenih poziva, 116 006 linija predstavlja „sigurno“ mjesto za sve osobe koje su iskusile neku vrstu traumatičnog događaja, no ipak su smogle snage i hrabrosti zatražiti podršku.
 

Instalacija „116 006: PROMJENA POČINJE POZIVOM“ predstavljena je  u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza  23. studenoga, kao dio kampanje Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Cilj ove kampanje jest dodatno podići medijsku i javnu vidljivost NPC linije kako bi što više naših građanki i građana postalo informirano o svojim pravima, kao i o pristupu dostupnoj podršci. Prigoda je to bila i za obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenoga). 
Besplatna i anonimna 116 006 linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja ove godine obilježava desetu godišnjicu postojanja. S više od 16 000 odgovorenih poziva, 116 006 linija predstavlja „sigurno“ mjesto za sve osobe koje su iskusile neku vrstu traumatičnog događaja, no ipak su smogle snage i hrabrosti zatražiti podršku.

S druge strane slušalice, danonoćno, vikendima i praznicima, stoje stručnjaci i volonteri Udruge za podršku žrtvama i svjedocima koji pozivateljima pružaju potrebne informacije, povjerljiv razgovor, razumijevanje za situaciju u kojoj su se našli i uvjerenje da se ne moraju sami nositi s posljedicama koje bolni događaji mogu ostaviti.
Nažalost, zbog primjetnog alarmantnog trenda porasta kaznenih djela iz područja kaznenopravne zaštite djece i obitelji te brutalizacije obiteljskog nasilja proteklih godina koje je rezultiralo time da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana, ovu liniju najčešće zovu upravo žene. I na kraju ova kampanja Udruge za podršku žrtvama i svjedocima jedna je od tri dobitnice nagrade javnog poziva „Komunikacijske podrške društveno-korisnim programima udruga“ koji svake godine raspisuje Ured za udruge.
 


Pisane vijesti